plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jahody bez mrazenia a zavárania v hrnci

Prinášame vám 3 vynikajúce a pritom úplne jednoduché spôsoby, ako uchovať jahody z tohtoročnej úrody na celý rok.

Oplatí sa skúsiť každý jeden – jahody uchovávame bez mrazenia a zavárania v hrnci.

Jahody bez varenia a bez zavárania

 

Potrebujeme:

5 kg jahôd

5 kg kryštálového cukru

+ 1 PL kryštálového cukru na každý pohár

Postup:

 

 

Pred zberom jahôd treba mať na pamäti jednu dôležitú vec:

plody musia byť zdravé a čerstvé. 

V opačnom prípade bude chuť pokazená.

 

 

Do veľkej misy vložte jahody.

Zalejte ich studenou vodou.

 

 

Nechajte ich ponorené vo vode stáť asi 10 minút. 

Potom ich opláchnite pod tečúcou vodou.

Zlejte vodu.

 

 

Očistite ich od stopiek.

Ak narazíte na väčšie plody, prekrojte ich.

 

 

Teraz začnite do veľkej misy vrstviť jahody s cukrom – najskôr do misy rovnomerne nasypte cukor, potom navrstvite jahody a tie opäť zasypte cukrom.

Takto pokračujte, kým sa vám neminú jahody, aj cukor.

Pomer jahôd a cukru by mal byť 1:1. 

 

 

Nechajte jahody 3 hodiny stáť.

Počas tejto doby niekoľkokrát premiešajte.

Miešajte kým jahody pustia šťavu a cukor sa nezačne rozpúšťať.

Medzitým si pripravte zaváracie poháre.

 

 

 

 

Musia byť čisté, sterilizované a suché. 

Navrstvite jahody do pohárov takmer po vrch, pričom nechajte trochu miesta.

Navrch nasypte do každého pohára 1 kopcovitú lyžicu cukru. 

 

 

Teraz môžete poháre uzavrieť viečkom. 

Skladujte na chladnom mieste.

Najlepšie je skladovať v chladničke, kde vám takto vydržia minimálne rok.

 

 

Jahody nestratia chuť, ani vôňu.

Jahody z rúry

Ak nemáte veľký hrniec na všetky poháre a nechce sa vám zavárať na 10x, tento nápad bude aj rpe vás tým pravým orechovým.

 

 

Ja už inak nezaváram roky.

Podľa tohoto návodu zaváram aj iné ovocie.

Okrem jahôd takto môžete zavárať všetko ovocie aj zeleninu.

Potrebujeme:

Poháre

Jahody

Cukor

Vodu

1 bal. prípravku na konzervovanie (voliteľné)

1 kg cukru

 

 

Postup:

1 kg cukru si zmiešame s balíčkom prípravku na konzervovanie.

Čo z tejto zmesi neminiete, odložíte na ďalšie zaváranie.

 

 

Jahody umyjeme.

Ovocie si očistíme (zbavíme stopiek), nekrájame.

Jahody  navrstvíme do čistých pohárov, do každého poháru dáme 3 lyžice cukru (zmiešaného s prípravkom na konzervovanie).

Zalejeme vodou.

 

 

Poháre zavrieme (ja som tiež mala zatláčacie viečka).

Poháre uložíme na plech tak, aby sa nedotýkali.

 

 

Potom vlejeme do plechu 1 liter vody.

Vložíme do studenej rúry na spodnú mriežku.

Nastavíme teplotu 160 stupňov (dolné tepelné teleso).

 

 

A teraz už necháme vo vnútri zavárať.

Trvá to asi 35-40 minút, najdôležitejšie je sledovať, kedy v pohároch vybehnú bublinky.

 

 

Vtedy treba hneď poháre vybrať.

Poháre teraz necháme vychladnúť, ako klasicky. :-)

Poznámka:

 

 

Ja zaváram aj bez pridania vody – minulý rok som tak robila marhule, dala som len 3 lyžice cukru a zatvorila poháre – takto som dala do rúry a boli výborné.

Ovocie pustí vlastnú šťavu.

Ešte treba dodať, že pokiaľ ide o zaváranie tvrdšieho ovocia, tak potom, ako uvidíte bublinky, necháme v rúre ešte asi 10-15 minút.

 

Jahodový džem bez cukru

 

 

Recept som našla len dva roky dozadu a som s ním veľmi spokojná. Konečne si môže aspoň trošku (a samozrejme s mierou) pochutnať aj môj manžel trpiaci cukrovkou.

V recepte je použitý med a pre niekoho možno prekvapivá prísada – chia semienka. Tie perfektne zastúpia funkciu želírovacieho prípravku.

Potrebujeme:

1500 g jahôd – ja rada chodím na samozber do Dunajskej Lužnej

300 g med kryštalizovaný (hustý med)

40 g semienka chia

Postup:

Jahody odstopkujeme, umyjeme a vložíme do hrnca.

Popučíme tlačidlom na zemiaky, ak chceme džem hladký bez kúskov ovocia, jahody rozmixujeme. Hrniec preložíme na plameň a dáme variť.

Keď zmes začne vrieť, stiahneme plameň a varíme ešte 15 minút.

Keď sa nám začne na vrchu tvoriť pena, pridáme med a ešte 10 minút necháme prebublávať. O 10 minút pridáme chia semienka. dobre premiešame a odstavíme.

Teraz môžete sledovať, ako zmes začína želírovať – hustnúť. V tejto fáze je na vás, či chcete mať džem hustejší – pridáme semienka, alebo vám vyhovuje takáto konzistencia.

Džem potom už len nadávkujeme do pohárov a sterilizujeme len do bodu varu (potrebujeme to len na to, aby nám chytili viečka).

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes