Vyskúšala som fantastický recept na zavárané jahody bez cukru a nálevu z youtube kanála Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny.
Zaváranie bez nálevu a hlavne bez cukru, vhodné aj pre cukrovkárov.
A čo je úplne skvelé – jahody nebudú rozvarené a pekne držia tvar.
Ide o spôsob, ktorým zachováte prirodzenú chuť jahôd a zároveň naplníte poháre až dovrchu.
Predtým, ako začneme zavárať, je dôležité venovať pozornosť niekoľkým tipom:
Jahody musia byť pevné, vynikajúcej kvality a čo najčerstvejšie.
Pre tento recept nie sú vhodné potlačené jahody, príliš mäkké ani prezreté.
Pretože nepridávame cukor, používame sladké odrody jahôd.
Zaváracie poháre si nezabudnite pripraviť vopred a viečka je najlepšie použiť nové!
Jahody bez cukru a nálevu
Pripravíme si hrniec, ktorý vyložíme utierkou a najleme na dno studenú vodu.
Do hrnca dáme poháre naplnené s jahodami.
Privedieme do varu.
Teraz položíme viečka – nezatáčame.
Znížime plameň.
Po čase začnú jahody padať na spodok. Za stáleho varenia jahody stále dokladáme do pohárov.
Varíme približne 40 minút (podľa potreby a podľa toho, koľko šaťvy pustia).
Keď dolníme jahody a šťavu máme po vrch, zavrieme viečka.
Dáme na 5 minút na najsilnejší plameň a potom len vyberieme, obrátime a necháme vychladnúť v deke do druhého dňa.
To je všetko!
Video návod: