plny-hrniec_transparent_negativ.png

Z 1 hrnčeka jahôd mám 1,5 litra domáceho sirupu: Žiadna chémia, éčka a netreba ho ani sterilizovať – a tá vôňa je neopísateľná!

Fantastický domáci jahodový sirup, ktorý vyrobíte len z 1 šálky jahôd.

 

 

Ja mám recept od mojej dobrej kamarátky Klaudie a robím ho takto aj z malín, černíc a ríblezlí.

Z tohoto množstva získate 1,5 l úžasného sirupu bez chémie a éčok.

Sirup je vynikajúci na sladenie limonád, čaju, do koláčov alebo iných dezertov.

Ja ho dávam aj na palacinky a lievance. :-)

 

 

Potrebujeme:

1 hrnček jahôd (250 ml) – domáce, alebo lesné

80 ks jahodových alebo medovkových listov

850 ml vody

1 lyžica kyseliny citrónovej

1 kg cukru

Postup:

Jahody si najskôr dôkladne očistíme a zbavíme stopiek.

 

 

Pripravíme si jahody, vodu a lístky  (trhám tie mladé, takže ich dávame aj viac, pretože sú menšie, ale ak je ich viac, tak to nevadí).

Okrem jdových a medovkových lístkov môžete použiť napríklad aj mätové lístky.

 

 

Všetko dáme do hrnca.

Od bodu varu necháme 10 minút povariť.

Potom scedíme cez plátno.

Dobre vymačkáme.

 

 

Do šťavy z jahôd a lístia pridáme cukor, kyselinu citrónovú a prevaríme cca 8-10 min.

Následne cez gázu naplníme do fliaš (ideálne takých, v ktorých bol predtým alkohol) a zazátkujeme.

Nie je treba sterilizovať – cukor a kyselina citrónová sa postarajú o to, že sirup vydrží a nepokazí sa.

 

 

Plním väčšinou do fliaš od alkoholu, ktoré nevyplachujte.

Po dlhšej dobe  môže začať  trochu rôsolovatieť, ale stačí pretrepať fľašu a je opäť perfektný.

Sirup je výborný, krásne vonia aj chutí po jahodách.

 

 

Z tohoto množstva máme 1,5 l perfektného domáceho sirupu.

Používame na limonády a sladenie ako klasický sirup – stačí naozaj málo, sirup je sladučký a výborný.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes