plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáci JAHODOVÝ LIKÉR: Oplatí sa ho urobiť z prvej úrody jahôd, pretože je fantastický!

Už ste niekedy ochutnali jahodový likér? Ide o fantasticky chutný prípitok s chuťou leta, ktorý navyše krásne vonia. My ho podávame vždy v nedeľu ako aperitív k nedeľnému obedu.

Ak budete mať doma jahody nazvyš, určite ho skúste. Ponúkame vám hneď dva výborné recepty.

Jahodový likér podľa receptu pani Ľubky

Na tento likér sa tešíme každý rok, je výborný, sladučký a krásne vonia. Ulahodí najmä dámam, ale určite si pochutná aj manžel.

Tento likér vyrábam aj známym, ako darček napríklad na narodeniny a všetci si ho pochvaľujú.

Potrebujeme:

100 g cukor práškový

600 g jahôd

100 ml citrónovej šťavy

100 ml vody

330 ml vodky

Postup:

Príprava tohoto likéru je extrémne jednoduchá.

Jahody zbavíme stoniek, umyjeme a necháme dobre odkvapkať.

Potom preložíme do jednej nádoby a všetko spolu rozmixujeme.

Prelejeme do čistej fľaše.

Ide o vynikajúci prípitok s chuťou leta.

Recept č. 2

Potrebujeme:

1 kg čerstvé jahody

600 g kryštálový cukor

2 ks vanilkový cukor

jemná vodka podľa potreby

Postup:

Jahody očistíme, umyjeme a necháme odkvápať.

Vysypeme ich do veľkej šróbovacej fľaše a zasypeme ich cukrom.

Zalejeme vodkou tak, aby boli jahody ponorené.

Nakoniec ešte pridáme vanilkový cukor a fľašu uzatvoríme.

Odložíme na tmavé miesto, najlepšie do špajze a necháme aspoň 3 týždne lúhovať.

Počas tých 3 týždňov aspoň každý 3 deň premiešam varechou, aby sa cukor dobré rozpustil (postáť môže aj dlhšie).

Kto by chcel sladší môže pridať cukor.

Potom scedíme do fľaše a uložíme do chladu. Jahôdky môže využiť rôzne napr. zavariť, do džemu alebo do pudingu a pod.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes