Rýchly a jednoduchý recept na voňavý jahodový koláč, ktorý je perfektný na raňajky, ku kávičke, alebo ako osviežujúci dezert na piknik.
Príprava je úplne jednoduchá, jahody len umyjeme, osušíme a uložíme do formy.
Potom už len stačí naliať cesto a dať piecť.
Vynikajúci a rýchly dezert je na svete.
Potrebujeme:
Množstvo na formu s priemerom 22 cm
200 g hladkej múky
80 g slnečnicového oleja
70 g kryštálového cukru
90 ml mlieka
2 vajcia
10 g citrónovej šťavy
citrónovú kôru
5 g kypriaceho prášku do pečiva
štipku soli
jahody
Na ozdobu
Mandľové lupienky
Na posypanie:
Práškový cukor
Postup:
Dno formy pokryjeme papierom na pečenie.
Jahody si umyjeme.
Potom zbavíme stopiek – ak sú jahody veľké, môžeme ich prekrojiť na polovice.
Naukladáme na dno formy.
Vajíčka si vyšľaháme s cukrom do peny.
Pridáme štipku soli, kypriaci prášok a znovu vyšľaháme.
Potom postupne zašľahávame a mlieko.
Nakoniec preosiatu múku.
Následne zašľaháme olej.
Pridáme citrónovú kôru, aj šťavu.
Cesto vylejeme na jahody.
Uhladíme.
pečieme v predhriatej rúre pri teplote 165 °C asi 50 minút.
Koláč necháme úplne vychladnúť.
Môžeme posypať opraženými mandľovými lupienkami.
Nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Nakrájame a podávame.
Prajeme dobrú chuť!:-)