Žiadne želírovacie prípravky, ani dlhé varenie: Zdravý jahodový džem z rúry, je fantastický a netreba ho zavárať!

Tento džem je naozaj vynikajúci.

 

 

Žiadne želírovacie prípravky na jeho prípravu nepotrebujete.

Zato je však ohromne chutný a navyše aj zdravší ako ten z obchodu.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Kto skúsi vychytávku s jeho pečením v rúre, už ho určite nebude robiť inak..

Ja robím džem aj s rebarborou, ale môžete robiť len čistý jahodový, je to na vás.

Jahodový džem z rúry (základný recept)

Potrebujeme:

 

 

1 kg jahôd

250 gramov cukru (ak sú jahody sladké, dajte aj menej, niekto robí úplne bez)

1 PL citrónovej šťavy

2 PL rumu

trošku vanilky

Postup:

Množstvo cukru v tomto záleží aj od toho, aké sladké je ovocie.

 

 

Takto si môžete pripraviť aj marhuľový, prípadne malinový alebo lekvár z iného ovocia.

Je jasné, že kyselkavé plody bývajú kyslejšie, preto cukor pridávame.

Ak budete robiť z väčšieho množstva, len zvýšte pomer ostatných surovín.

Jahody si očistíme.

 

 

Necháme usušiť na papierovej utierke.

Rozložíme ich na plech a zalejeme citrónovou šťavou.

Premiešame a dáme do vyhriatej rúry na 220 stupňov.

Pečieme 20 minút.

Potom jahody vyberieme a ak chceme, pridávame cukor.

Pečieme pri rovnakej teplote ešte 15 minút.

 

 

Jahody nemiešame.

Následne jahody vyberieme, zalejeme rumom, pridáme vanilku a opäť nemiešame a dáme zapiecť ešte na 10 minút.

Odporúčame nezapínať ventilátor, aby sa jahody nespiekli.

Ešte horúci džem navrstvíme do pohárov a poriadne uzavrieme.

Otočíme hore dnom a necháme vychladnúť na tmavom mieste.

Jahodový pečený džem s rebarborou

 

Potrebujeme:

1,5 kg očistenej rebarbory

1 kg jahôd

0,7 kg klasického kryštálového alebo trstinového cukru

vanilkový lusk.

Postup:

Rebarboru zbavíme veľkých listov a stonky ošúpeme.

 

 

Nakrájame na 1,5 cm široké kúsky a tie nasypeme do väčšieho plechu na pečenie.

Jahody umyjeme, nakrájame na polovicu, posypeme cukrom, pridáme vanilkový lusk (ak nemáme môžeme nahradiť vanilkovým cukrom).

Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme asi 35 minút.

Počas pečenia 3x premiešame.

Potom zmes na plechu rozlačíme a ešte horúcu plníme do pohárov. zatvorime, obrátime hore dnom a necháme úplne vychladnúť.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels