Žiaden želírovací cukor ani chémia: Neprekonateľný recept na jahodový džem podľa prababky, taký v obchode nekúpite!

Tento recept možno dobre poznáte z detstva, minimálne aspoň podľa chuti. Takto varili džemy naše babičky aj prababičky a nepotrebovali ani želírovací cukor či iné prísady, ktoré používame dnes.

Tento recept možno dobre poznáte z detstva, minimálne aspoň podľa chuti. Takto varili džemy naše babičky aj prababičky a nepotrebovali ani želírovací cukor či iné prísady, ktoré používame dnes.

Potrebujeme:

4 kg jahody

2 kg kryštálový cukor (cukru môžete aj trochu ubrať, už som skúšala aj z 1,5 kg)

2 lyžičky kyseliny citrónovej

Postup:

...

Jahody si dobre umyjeme a očistíme.

Väčšie kúsky prekrojíme na polovičku, ostané necháme tak, ako sú.

Jahody dáme do väčšieho hrnca a zasypeme cukrom.

Odložíme bokom, na chladnejšie miesto a necháme cez noc postáť (max.24 hodín ).

Po uplynutí tejto doby, jahody s cukrom  prevaríme dvakrát, vždy po dobu troch minút a zakaždým necháme vychladnúť.

Vďaka tomuto postupu sa odparí prebytočná tekutina a džem pekne zhustne.

Potom, ak nemáte radi väčšie kúsky v džeme, môžete jahody ešte zľahka popučiť s roztláčadlom na zemiaky.

Následne už len pridáme kyselinu citrónovú a dáme naposledy na plameň, kde za stáleho miešania necháme prevariť do požadovanej hustoty.

Hotový horúci džem dávkujeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme 5-7 minút – len tak, aby chytilo viečko.

Vyjde nám asi 4 litre domáceho džemu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Ľubka V.