Najlepšie cesto na domáce pečivo – buchty, koláče, rožteky – napečiete z neho všetko. S cestom z youtube sa výborne pracuje, rýchlo vykysne a je krásne mäkké a nadýchané. Tajomstvo, ktoré ma naučila moja babička je v špeciálnej príprave – cesto kysne pod vodou.
Potrebujeme:
200 ml mlieka
20 g droždia
75 g cukru
1 ČL vanilkového cukru
2 vajcia
3 PL oleja
30 g masla
1/2 ČL soli
600 g hladkej múky
hustý jahodový džem
Postup:
Foto: youtube.comDo teplého mlieka (malo by mať maximálne 45 °C) rozdrvíme droždie, pridáme lyžičku cukru a premiešame metličkou. Pridáme dve lyžice múky, znovu premiešame a necháme chvíľu stáť. Do misy dáme vajíčka (jedno celé a z druhého oddelíme žĺtok). Pridáme soľ, cukor, vanilkový cukor, zmäknuté maslo a 2/3 oleja.
Vymiešame a pridáme kvások. Nasypeme múku a vymiesime nelepivé cesto. Potom pridáme zvyšnú časť oleja a zapracujeme.
Miesime kým cesto nie je pekné lesklé, hladké a mäkké. Cesto vložíme do mikroténového sáčku, ktorý sme si vymastili olejom a ponoríme do teplej vody (okolo 35 °C – to je optimálna teplota na kysnutie cesta).
Po 30 – 40 minútach bude cesto pripravené. Vyberieme ho z vody, sáčok osušíme a pracovnú dosku si jemne potrieme olejom.
Cesto si natrháme na rovnaké kúsky a vyformujeme z nich guľôčky, ktoré prikryjeme utierkou, alebo potravinárskou fóliou a necháme ešte pár minút podkysnúť.
Potom každú guľôčku vyvaľkáme na kruh, naplníme jahodovým džemom a preložíme.
Okraje zatlačíme a vytvarujeme trojuholníčky.
Naukladáme ich vedľa seba, znovu prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme podkysnúť ešte asi pol hodiny. Fóliu dáme dolu, všetky trojuholníčky natrieme zriedeným žĺtkom a dáme piecť.
Rúru rozohrejeme na 180 °C a pečieme asi 18 minút.
Prajeme dobrú chuť!