Najjemnejšie cesto zo sáčku: Rodina sa ich nevie nabažiť!

Najlepšie cesto na domáce pečivo – buchty, koláče, rožteky – napečiete z neho všetko. S cestom z youtube sa výborne pracuje, rýchlo vykysne a je krásne mäkké a nadýchané. Tajomstvo, ktoré ma naučila moja babička je v špeciálnej príprave – cesto kysne pod vodou.

Potrebujeme:

200 ml mlieka

20 g droždia

75 g cukru

1 ČL vanilkového cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 vajcia

3 PL oleja

30 g masla

1/2 ČL soli

600 g hladkej múky

hustý jahodový džem

Postup:

Foto: youtube.comDo teplého mlieka (malo by mať maximálne 45 °C) rozdrvíme droždie, pridáme lyžičku cukru a premiešame metličkou. Pridáme dve lyžice múky, znovu premiešame a necháme chvíľu stáť. Do misy dáme vajíčka (jedno celé a z druhého oddelíme žĺtok). Pridáme soľ, cukor, vanilkový cukor, zmäknuté maslo a 2/3 oleja.

Vymiešame a pridáme kvások. Nasypeme múku a vymiesime nelepivé cesto. Potom pridáme zvyšnú časť oleja a zapracujeme.

Miesime kým cesto nie je pekné lesklé, hladké a mäkké. Cesto vložíme do mikroténového sáčku, ktorý sme si vymastili olejom a ponoríme do teplej vody (okolo 35 °C – to je optimálna teplota na kysnutie cesta).

Foto: youtube.com/Pečenie a varenie.

Po 30 – 40 minútach bude cesto pripravené. Vyberieme ho z vody, sáčok osušíme a pracovnú dosku si jemne potrieme olejom.

Cesto si natrháme na rovnaké kúsky a vyformujeme z nich guľôčky, ktoré prikryjeme utierkou, alebo potravinárskou fóliou a necháme ešte pár minút podkysnúť.

Foto: youtube.com/Pečenie a varenie.

Potom každú guľôčku vyvaľkáme na kruh, naplníme jahodovým džemom a preložíme.

Foto: youtube.com/Pečenie a varenie.

Okraje zatlačíme a vytvarujeme trojuholníčky.

Naukladáme ich vedľa seba, znovu prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme podkysnúť ešte asi pol hodiny. Fóliu dáme dolu, všetky trojuholníčky natrieme zriedeným žĺtkom a dáme piecť.

Foto: youtube.com/Pečenie a varenie.

Rúru rozohrejeme na 180 °C a pečieme asi 18 minút.

Prajeme dobrú chuť!

Foto: youtube.com/Pečenie a varenie.