plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je jedlo si pamätáte z detstva a budú ich zbožňovať aj vaše deti: Dokonalé jahodové perky s makom a maslom!

Ako deti sme ich milovali a ako babičky ich varíme aj pre svoje vnúčatká. Tento recept na perky je môj obľúbený, overený celými generáciami a predsa sa nám nikdy neomrzí. Inšpirovala som sa krásnym výtvorom pani Lenky Roskovej zo skupiny Recepty a rady do kuchyne, ktorej makové perky s jahodami vyzerajú absolútne dokonale!

Potrebujeme:

900 g zemiaky

300 g hrubá múka (môže byť aj z polohrubej múky)

1/4 KL soľ

Náplň:

jahodový alebo slivkový lekvár

rozpustené maslo na poliatie

mletý mak na posypanie

kryštálový/práškový cukor na posypanie

Postup:

Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu, ošúpeme. Postrúhame na jemno, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Nemiesime dlho, aby sa nelepilo. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, pokrájame na obdĺžniky 6 x 12 cm. Do stredu položíme za malú lyžičku slivkového alebo jahodového lekváru, preložíme na polovicu a vidličkou popritláčame okraje, aby sa pri varení neotvorili.

Dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme a perky vkladáme po 15 kusov, premiešame, varíme pokiaľ nevyplávajú na povrch. Ešte ich necháme chvíľu vo vode, aby cesto nebolo surové a vyberieme. Hneď ich pokvapkáme maslom, obalíme mletým makom a posypeme práškovým cukrom. Ako posýpku môžeme použiť aj orechy, tvaroh, prípadne opraženú strúhanku.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

fotografia: facebook/Roskova Lenka

Najlepšie recepty na dnes