Pripravte si doma úžasný jahodovo-pudingový koláč, ktorý vám pošteklí všetky zmysly.
Recept mi poradil môj známy a po vyskúšaní nám tak zachutil, že ho pripravujem pravidelne.
Vynikajúci recept z youtube kanála Koch mal nach – lecker mit Rika Kienera na úžasný jahodový koláč.
Potrebujeme:
150 g kryštálového cukru
3 vajcia
70 ml rastlinného oleja
170 g hladkej múky
70 ml šumivej pomarančovej limonády
2 ČL prášku do pečiva
Na puding:
700 ml mlieka
2 balenia vanilkového pudingu v prášku (2 x 37 g)
100 g kryštálového cukru
450 g kyslá smotana (čo najvyšší obsah tuku)
jahodový džem
cca 1 kg jahôd
Na želé:
2 balenia červeného tortového želé (2 x 11 g)
500 ml vody
100 g kryštálového cukru
Postup:
Do hlbokej misy pridáme vajcia, cukor a mixérom vyšľaháme krém.
Počas šľahania pridáme olej.
V pohári zmiešame múku s práškom do pečiva a počas šľahania nasypeme do zmesi.
Potom pridáme šumivú pomarančovú limonádu a krátko premiešame.
Plech vymastíme, posypeme múkou, nalejeme cesto a rovnomerne zarovnáme.
Cesto dáme piecť do predhriatej rúry na spodný a horný ohrev na 20-25 minút pri teplote 180°C.
Do misky nalejeme studené mlieko, pridáme vanilkový puding a metličkou rozmiešame.
Zvyšok mlieka zohrejeme a keď je horúce, pridáme cukor a vymiešame.
Hneď ako mlieko vrie, pridáme rozpustený puding a miešame, kým nezhustne.
Puding necháme vychladnúť a občas ho premiešame.
Do pudingu pridáme kyslú smotanu a mixérom rozšľaháme.
Na mierne vychladnuté cesto rozotrieme džem.
Potom nanesieme pudingový krém a dobre ho rozotrieme, aby bolo všade rovnaké množstvo krému.
Jahody rozpolíme, poukladáme na krém, mierne zatlačíme a koláč potom vložíme do chladničky.
Do rajnice nalejeme vodu, pridáme želé, cukor a vidličkou krátko premiešame.
Za stáleho miešania na sporáku privedieme do varu a necháme variť asi 1 minútu.
Potom za stáleho miešania necháme asi 10 minút vychladnúť a zmes nalejeme na jahody.
Koláč vložíme na dve hodiny do chladničky.
Po vybratí z chladničky môžeme jahodovú delikatesu servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: