Rýchly jablkový závin: Úžasné cesto podľa receptu našich babičiek!

255

Musím povedať, že ešte nikdy som nerobila závin z cesta, s ktorým by sa mi takto dobre pracovalo. Recept, ktorého autorom je Miroslava Cimorová je nielen fantasticky chutný, ale hravo sa s ním popasuje aj začínajúca kuchárka. Cesto netreba nechávať hodiny kysnúť a ako som už spomínala v úvode, výnikajúco sa s ním pracuje. Určite vyskúšam aj koláč z tohoto cesta. Tieto záviny pečiem aj na svadby a oslavy a tešia sa ohromnej popularite.

Potrebujeme:

1 kg hladká múka

2 bal. kvasníc

2,5 dcl oleja

3 lyžice kryštálového cukru

500 ml mlieka

soľ podľa potreby

Náplň:

2 kg jabĺk

1 bal. van. cukor

2 bal. škoricového cukru

Postup:

Začneme tým, že si urobíme kvások. Použijeme na to teplé mlieko, 3 lyžice cukru a droždie, počkáme, kým kvások vyjde – stačí tak 10 minút.

Následne pridáme ostatné prísady a vymiešame jednotné cesto.

Cesto nemusíme nechávať kysnúť dlho, stačí nechať tochu vykysnúť – na teplom mieste asi 20 minút.

Zatiaľ si môžeme prirpaviť náplň – dve kilá jabĺk postrúhame, odšťavíme a ochutíme cukrami. Dobré je do jabĺk vmiešať aj trochu strúhanky.

Potom rozvaľkáme na tenký plát, naplníme jablkovou plnkou, zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom.

Popicháme vidličkou a dáme piecť.

Pečieme pri 180 stupňov 20 minút.

Po upečení potrieme rozpusteným maslom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár