Musím povedať, že ešte nikdy som nerobila závin z cesta, s ktorým by sa mi takto dobre pracovalo. Recept, ktorého autorom je Miroslava Cimorová je nielen fantasticky chutný, ale hravo sa s ním popasuje aj začínajúca kuchárka. Cesto netreba nechávať hodiny kysnúť a ako som už spomínala v úvode, výnikajúco sa s ním pracuje. Určite vyskúšam aj koláč z tohoto cesta. Tieto záviny pečiem aj na svadby a oslavy a tešia sa ohromnej popularite.
Potrebujeme:
1 kg hladká múka
2 bal. kvasníc
2,5 dcl oleja
3 lyžice kryštálového cukru
500 ml mlieka
soľ podľa potreby
Náplň:
2 kg jabĺk
1 bal. van. cukor
2 bal. škoricového cukru
Postup:
Začneme tým, že si urobíme kvások. Použijeme na to teplé mlieko, 3 lyžice cukru a droždie, počkáme, kým kvások vyjde – stačí tak 10 minút.
Následne pridáme ostatné prísady a vymiešame jednotné cesto.
Cesto nemusíme nechávať kysnúť dlho, stačí nechať tochu vykysnúť – na teplom mieste asi 20 minút.
Zatiaľ si môžeme prirpaviť náplň – dve kilá jabĺk postrúhame, odšťavíme a ochutíme cukrami. Dobré je do jabĺk vmiešať aj trochu strúhanky.
Potom rozvaľkáme na tenký plát, naplníme jablkovou plnkou, zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom.
Popicháme vidličkou a dáme piecť.
Pečieme pri 180 stupňov 20 minút.
Po upečení potrieme rozpusteným maslom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)