Namiesto klasického jablkového závinu skúste tento recept. Ide o fantastickú pochúťku.
Precept sme našli na youtube.
Potrebujeme:
Na cesto:
-150 ml vlažného mlieka;
-20 g čerstvého droždia alebo 8 g sušeného droždia;
-100 g masla;
-3 vajcia;
-3 polievkové lyžice cukru;
-1/2 čajovej lyžičky soli;
-500-550 g pšeničnej múky.
Na náplň:
-5-6 jabĺk;
-1 polievková lyžica cukru;
-1 čajová lyžička škorice;
-1 pohár nasekaných vlašských orechov.
Postup:
1. V miske zmiešame vajíčka s cukrom, soľou a mäkkým maslom. Metličkou miešame, kým sa suroviny nespoja.
2. Pridáme vlažné mlieko a droždie.
3. Dobre premiešame a potom pridáme preosiatu múku. Najprv premiešame vareškou.
4. Cesto vyformujeme do gule a preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Miesime, kým nezískame vláčne, homogénne a nelepivé cesto.
5. Misku vymastíme olejom a prenesieme cesto do misky. Prikryjeme potravinovou fóliou a kuchynskou utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.
6. Medzitým olúpeme jablká a ošúpeme ich a postrúhame.
7. Zahrejeme čistú panvicu a prenesieme na ňu jablká. Pečieme na strednom ohni, kým jablká nezmäknú a nechajte trochu šťavy. Pridáme cukor a stále miešame.
8. Pridáme škoricu a znova premiešame. Pridáme nasekané vlašské orechy a dobre premiešame.
9. Cesto z misky vyklopíme na pomúčenú dosku. Cesto rozvaľkáme do tenkej vrstvy a po celom povrchu vymastíme rozpusteným maslom.
10. Získanú náplň rozložíme rukami rovnomerne po celom povrchu cesta.
11. Začnite rolovať ako klasickú roládu.
12. Spojíme okraje rolády a prenesieme ich na papier na pečenie.
13. S nožom narežeme, ale neprerežeme úplne.
14. Každý narezaný kus otočíme tak, aby bola plnka hore.
15. Zakryjeme fóliou a nechajte 20 minút odpočívať.
16. Odstránime fóliu a koláč potrieme vajíčkom. Vložíme do rúry.
17. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C 30-35 minút, kým nezhnedne a nezozlatne.
18. Vyberte koláč z rúry a nechajte mierne vychladnúť. Koláč vyšiel mäkký a jemne nakrájaný.
Prajeme vám dobrú chuť so svojimi blízkymi!