Jablkový víchor: Neopísateľne chutný strúhaný koláč s jabĺčkami a pudingovou penou!

cesto:
4 poháre múky
1 lyžička prášku do pečiva
1 pohár cukru
cca 250 g masla (ja dávam 1 a 1/2 kocky veľkého masla)
6 veľkých žĺtkov
2 lyžice hustej kyslej smotany

náplň:
8-10 kyslé jablká, nakrájané natenko
1/4 pohára vody
1 pohár cukru
2 čajové lyžičky škorice
2 lyžice zemiakového škrobu
3 lyžice citrónovej šťavy

pena

6 bielkov
1/2 šálky cukru
1 pudingový prášok zlatý klas

3 lyžice strúhanky
práškový cukor na postrekovanie

cesto:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Zmiešajte múku, práškový cukor a prášok do pečiva vo veľkej mise. Mäso nakrájame na malé kúsky, pridáme do múky a miešame, kým sa nerozpustí. Pridáme vaječné žĺtky a kyslú smotanu a miesime cesto (môžeme aj pomocou šľahača). Cesto rozdelíme na dve časti, 1/3 a 2/3. Zbalíme do fólie a dáme vychladnúť do chladničky (aspoň na niekoľko hodín) alebo do mrazničky (aspoň menšiu časť cesta).

náplň:
Jablká dáme do hrnca, pridáme vodu a rozmiešame, pokrykrijeme asi  na 15 minút, nemiešame. Potom pridáme škoricu a cukor, mierne premiešame. Zmiešajte do zmesi škrob citrónovou šťavou, pridajte ju do jablkovej hmoty a 2 minúty varte. Hmota by mala byť veľmi hustá – keď bude chladnúť, ešte zhustne.

Predhrejeme rúru na 180 ° C. Forma (33 cm x 23 cm ) sa potrieme s maslom – 2/3 cesta navrstvíme na dno a v rúre pečieme 8 minút. Odstránime z rúry a necháme trochu ochladnúť.

pena:
Bielky ušľaháme do tuhej peny. Na konci šľahania postupne pridáme cukor, nakoniec miešame aj puding najnižšou rýchlosťou.

Vychladený plát cesta posypeme strúhankou, navrstvíme jablkovú zmes (tiež vychladnutú) a pudingovú penu.  Na vrch nastrúhame cesto z mrazničky. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov asi hodinu (cca – treba sledovať).

Hotový koláč poprášime cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť!