plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jablkový víchor: Neopísateľne chutný strúhaný koláč s jabĺčkami a pudingovou penou!

Vedzte, že tento koláč je ešte chutnejší, ako tie s tvarohovou, alebo smotanovou náplňou. Pudingový sneh je absolútne dokonalý.

Potrebujeme:

cesto:

4 poháre hl. múky
1 lyžička prášku do pečiva
1 pohár práškového cukru
cca 250 g masla (ja dávam 1 a 1/2 kocky veľkého masla – uvidíte podľa konzistencie cesta)
6 veľkých žĺtkov
2 lyžice hustej kyslej smotany

náplň:

8-10 ks. kyslých jabĺk, nakrájaných natenko
1/4 pohára vody
1 pohár cukru (prípadne menej)
2 čajové lyžičky škorice
2 lyžice zemiakového škrobu
3 lyžice citrónovej šťavy

Pena:

6 bielkov
1/2 šálky cukru
1 pudingový prášok zlatý klas

Ďalej:

3 lyžice strúhanky
práškový cukor na posypanie

Postup:

Cesto:

Zmiešajte múku, práškový cukor a prášok do pečiva vo veľkej mise. Maslo nakrájame na malé kúsky, pridáme do múky a miešame, kým sa nerozpustí. Pridáme vaječné žĺtky, kyslú smotanu a miesime tuhšie cesto (môžeme aj pomocou šľahača s metličkami na cesto). Cesto rozdelíme na dve časti, 1/3 a 2/3. Zbalíme do fólie a dáme vychladnúť do chladničky (aspoň na niekoľko hodín) alebo do mrazničky (aspoň menšiu časť cesta je dobré dať do chladničky, neskôr sa bude dať lepšie strúhať).

Náplň:

Jablká dáme do hrnca, pridáme vodu a rozmiešame, prikryjeme asi na 15 minút, nemiešame. Potom pridáme škoricu a cukor, mierne premiešame. Zmiešajte do zmesi škrob, citrónovou šťavou a 2 minúty varte. Hmota by nemala byť veľmi hustá – keď bude chladnúť, ešte zhustne.

Predhrejeme rúru na 180 ° C. Forma (33 cm x 23 cm ) sa potrie s maslom – 2/3 cesta navrstvíme na dno a v rúre pečieme 8 minút. Odstránime z rúry a necháme trochu ochladnúť.

Pena:

Bielky ušľaháme do tuhej peny. Na konci šľahania postupne pridáme cukor, nakoniec vmiešame aj pudingový prášok najnižšou rýchlosťou.

Vychladený plát cesta posypeme strúhankou, navrstvíme jablkovú zmes (tiež vychladnutú) a pudingovú penu.  Na vrch nastrúhame cesto z mrazničky. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov asi hodinu (cca – treba sledovať).

Hotový koláč poprášime cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj:

Najlepšie recepty na dnes