plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jablkový vánok: Nesmierne jemný a lahodný jabĺčkový dezert – nadýchaný ako obláčik!

Je to výborný koláčik, my ho podávame aj ako slávnostný zákusok.

Potrebujeme:

Cesto:

300 g polohrubej múky

100 g práškového cukru

100 g masla alebo hery

1 vajce

1 prášok do pečiva

ďalej potrebujeme:

1-1,5 kg strúhaných jabĺk

3 bal. vanilkového cukru

1 liter mlieka – používa sa iba v prvom spôsobe prípravy

Cukor a škorica

Na sneh:

4 bielky

100 g práškového cukru

Postup:

Všetko premiešať aby vzniklo niečo podobné ako posýpka na koláče. Túto zmes nasypeme do vyššieho plechu poriadne vymazaného maslom.

Ja robím koláčik dvomi spôsobmi. Prvý spôsob:

Na múčnu zmes nastrúhame 1 kg očistených jablk. Dáme piecť do trúby na 180 stupňov asi 25 minút před dopečením vytiahneme z trúby a zalejeme jablčka pudinkom a na pudink navrstvíme sneh a dáme ešte dopiecť na 180 stupňov asi 10-15 minút, kým sneh nezozlatne.

Puding:

3 vanilkové pudingy uvaríme v 1 litri mlieka, s dvomi lyžicami cukru.

Sneh:

4 bielky vyšlaháme s 100 g práškového cukru. Stačí aj 100g aj tak je sneh dosť sladký.

Druhý spôsob:

Puding je priamo v jablkách. Vtedy použijem viac jabĺk – cca 1,5 nastrúhaných jabĺk premiešame s cukrom, škoricou a pudingovými práškami. Ja dávam 3-4 prášky (podľa šťavnatosti jabĺk) a navrstvíme na cesto, šťavu nevymačkávam. Pečieme ako v prvom prípade a potom už len prikryjeme snehom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes