Je to výborný koláčik, my ho podávame aj ako slávnostný zákusok.
Potrebujeme:
Cesto:
300 g polohrubej múky
100 g práškového cukru
100 g masla alebo hery
1 vajce
1 prášok do pečiva
ďalej potrebujeme:
1-1,5 kg strúhaných jabĺk
3 bal. vanilkového cukru
1 liter mlieka – používa sa iba v prvom spôsobe prípravy
Cukor a škorica
Na sneh:
4 bielky
100 g práškového cukru
Postup:
Všetko premiešať aby vzniklo niečo podobné ako posýpka na koláče. Túto zmes nasypeme do vyššieho plechu poriadne vymazaného maslom.
Ja robím koláčik dvomi spôsobmi. Prvý spôsob:
Na múčnu zmes nastrúhame 1 kg očistených jablk. Dáme piecť do trúby na 180 stupňov asi 25 minút před dopečením vytiahneme z trúby a zalejeme jablčka pudinkom a na pudink navrstvíme sneh a dáme ešte dopiecť na 180 stupňov asi 10-15 minút, kým sneh nezozlatne.
Puding:
3 vanilkové pudingy uvaríme v 1 litri mlieka, s dvomi lyžicami cukru.
Sneh:
4 bielky vyšlaháme s 100 g práškového cukru. Stačí aj 100g aj tak je sneh dosť sladký.
Druhý spôsob:
Puding je priamo v jablkách. Vtedy použijem viac jabĺk – cca 1,5 nastrúhaných jabĺk premiešame s cukrom, škoricou a pudingovými práškami. Ja dávam 3-4 prášky (podľa šťavnatosti jabĺk) a navrstvíme na cesto, šťavu nevymačkávam. Pečieme ako v prvom prípade a potom už len prikryjeme snehom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)