JABLKOVÝ koláč z hrnčeka, úplne bez práce: Lacné, jednoduché a rýchle – všetko stačí len nasypať na pelch!

Tento koláčik je malým zázrakom, pretože na jeho prípravu nie je potrebné vypracovať cesto.

Všetky suroviny jednoducho nasypeme na plech a o niekoľko minút vyberieme z rúry voňavý domáci koláčik.

Túto dobrotu zvládne skutočne každý!

Ako inšpiráciu pridávame aj video-návod z youtube, v ktorej je koláčik obohatený o kokosové mlieko.

Potrebujeme:

1 šálku krupice

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 šálku hladkej múky

1 šálku práškového cukru (môže byť aj cukor krupica)

1 bal. prášku do pečiva

1 kg strúhaných jabĺk

Škoricu – podľa chuti

Maslo a múku na vysypanie plechu

Maslo alebo margarín na vrch koláča (100-150 g)

Plech s rozmermi 20×30 cm

Voliteľné:

Kokosové mlieko

Poznámka:

V recepte bola použitá šálka s objemom 3dcl. Môžete použiť aj iný objem, ale je dôležité, aby ste používali vždy tú istú šálku na odmeranie všetkých surovín.

Postup:

Ako prvé si nastrúhame jablká – umyjeme, ošúpeme a nastrúhame. Ja zvyknem pokvapkať citrónovou šťavou.

Podľa toho, aké sladké jablká máte, môžete pridať alebo ubrať cukor.

Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké ingrediencie (múku, krupicu, cukor, prášok do pečiva).

Strúhané jablká zmiešame so škoricou (môžeme pridať aj vanilkovú cukor).

Plech na pečenie vymastíme a vysypeme múkou a na dno navrstvíme časť suchej zmesi – nie príliš hrubú vrstvu, ale zároveň dosť hrubá na to, aby cez ňu nebolo vidno dno plechu.

Na suchú zmes navrstvíme strúhané jablká aj so šťavou – jablká nežmýkame.

Na jablká opäť navrstvíme suchú zmes a opäť jablká.

Nakoniec zasypeme zvyškom sypkej zmesi a na vrch koláča nastrúhame maslo alebo margarín.

Poznámka: podľa mojich skúseností je najlepšie sypkú zmes rozdeliť tak, aby bola stredná vrstva najhrubšia.

Ak je spodná vrstva príliš hrubá – koláčik môže byť suchý.

Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 40 minút, alebo kým koláč nie je na povrchu zlatistý.

Moja mama pečie koláč pri teplote 180 stupňov asi 60 minút, základom je riadiť sa podľa svojej rúry.

Ak chcete získať úplne novú chuť koláča, prelejte ho pred pečením kokosovým mlieko, koláč krásne rozvoniava a chutí fantasticky.

Ako inšpiráciu pridávame video návod, v ktorom je práve kokosové mlieko použité:

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn