plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nadýchaný JABLKOVÝ perník – ako vatička: Najjednoduchší koláčik pod slnkom, pečiem ho celý rok!

Tento perník robím už niekoľko sezón a je naozaj vynikajúci.

 

 

Lahodný, vláčny a veľmi šťavnatý.

Ak tiež milujete chuť a vôňu domáceho perníka, tento recept je to pravé.

Poznámka:

Okrem jabĺk je napríklad aj verzia s cuketou. Tú obľubujem zvlášť v lete.

Potrebujeme:

450 g múka polohrubá

280 g cukor kryštálový

1 bal. prášok kypriaci do perníka

1 ČL škorica mletá

1 ČL sóda bikarbóna

4 PL kakao

3 ks vajcia

400 ml mlieko

125 ml olej

3-4 ks jablká

50-100 g sekané orechy vlašské

100 g sušené hrozienka

Na posypanie:

Mandľové lupienky

Na potretie:

 

 

džem

Na polevu:

200 g čokoláda na varenie

150 ml smotana na šľahanie

Postup:

 

 

Najskôr si pripravíme jablká.

Ošúpeme ich a nahrubo nastrúhame.

Zmiešame spolu preosiatu múku, cukor, kypriaci prášok do perníka, sódu bikarbónu, škoricu a kakao.

 

 

Pridáme vajcia, vlažné mlieko, olej a všetko spolu premiešame.

Pridáme nahrubo nastrúhané jablka, sekané orechy a hrozienka.

Všetko spolu premiešame.

 

 

Formu (plech 30×40 cm) vymastíme olejom a vysypeme múkou a vylejeme doň cesto.

Rovnomerne rozotrieme.

Cesto je dobré trochu „odhrnúť“ viac  od stredu k okrajom, aby sa cesto v strede nevydúvalo pri pečení.

 

 

Pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút.

Cesto skontrolujeme pomocou špajdle –  pretože každá rúra pečie inak.

 

 

Ešte horúci bohato potrieme džemom a necháme vychladnúť.

Smotanu na šľahanie zohrejeme do horúca a pridáme polámanú čokoládu.

Necháme chvíľu stáť až sa čokoláda rozpustí a vymiešame na hladkú polevu.

 

 

Polevou polejeme vrch koláča a necháme stuhnúť.

Hotový koláčik môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes