Jarmočnícky jablkový koláč – jemný, krémový a veľmi šťavnatý. Určite si ho zamilujete!
Na odmeranie surovín používame šálku s objemom 250 ml.
Potrebujeme:
Cesto:
3 šálky hladkej múky
250 g margarínu alebo masla (nakrájaného alebo nastrúhaného)
3/4 šálky kr. cukru
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
1 balík vanilkového cukru
5 žĺtkov
3-4 lyžice kyslej smotany 18%
Pena:
5 bielkov
1/2 sklo cukru
2 lyžice kukuričný škrob
Ďalej:
Jablká (asi 1 l) – môžeme použiť strúhané a rozvarené jablká, alebo hotové jablkové pyré z pohárov, dajú sa ale použiť aj čerstvé nastrúhané jablká…
Cukor, škorica a práškový cukor na posypanie upečeného koláča
Postup:
Na cesto zmiešame všetky prísady a vypracujeme jednotné tuhšie cesto. Rozdelíme ho na 2 časti na 2/3 a 1/3 a obe časti zabalíme do fólie a dáme na 30-40 minút do chladničky.
Potom vyberieme väčšiu časť cesta, nastrúhame nahrubo a navrstvíme na plech vysltaný papierom na epčenie 30×45 cm a môžeme podľa potreby zatlačiť rukou tak, aby ste vyplnili prázdne miesta na plechu.
Na plech navrstvíme jablká, posypeme cukrom, škoricovým cukrom.
Na jablká navrstvíme penu z bielkov. Bielky vyšľaháme s cukrom, pridáme zemiakový škorb a dobre prešľaháme. Navrstvíme na jablká. Na vrch nastrúhame zvyšok vychladeného cesta.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190-200 stupňov asi 40-45 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a podávame.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: impresjasmaku