plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jablkový koláč z jarmoku, jemný ako pena: Žiaden tvaroh ani smotana a pritom úžasne krémový!

Jarmočnícky jablkový koláč – jemný, krémový a veľmi šťavnatý. Určite si ho zamilujete!

Na odmeranie surovín používame šálku s objemom 250 ml.

Potrebujeme: 

Cesto:

3 šálky hladkej múky

250 g margarínu alebo masla (nakrájaného alebo nastrúhaného)

3/4 šálky kr. cukru

2 čajové lyžičky prášku do pečiva

1 balík vanilkového cukru

5 žĺtkov

3-4 lyžice kyslej smotany 18%

Pena:

5 bielkov

1/2 sklo cukru

2 lyžice kukuričný škrob

Ďalej:

Jablká (asi 1 l) – môžeme použiť strúhané a rozvarené jablká, alebo hotové jablkové pyré z pohárov, dajú sa ale použiť aj čerstvé nastrúhané jablká…

Cukor, škorica a práškový cukor na posypanie upečeného koláča

Postup:

Na cesto zmiešame všetky prísady a vypracujeme jednotné tuhšie cesto. Rozdelíme ho na 2 časti na 2/3 a 1/3 a obe časti zabalíme do fólie a dáme na 30-40 minút do chladničky.

Potom vyberieme väčšiu časť cesta, nastrúhame nahrubo a navrstvíme na plech vysltaný papierom na epčenie 30×45 cm a môžeme podľa potreby zatlačiť rukou tak, aby ste vyplnili prázdne miesta na plechu.

Na plech navrstvíme jablká, posypeme cukrom, škoricovým cukrom.

Na jablká navrstvíme penu z bielkov. Bielky vyšľaháme s cukrom, pridáme zemiakový škorb a dobre prešľaháme. Navrstvíme na jablká. Na vrch nastrúhame zvyšok vychladeného cesta.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190-200 stupňov asi 40-45 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a podávame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: impresjasmaku

Najlepšie recepty na dnes