plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jablkový koláč so Salkom: Tá chuť sa ani nedá opísať, to musíte ochutnať!

Vynikajúci koláč z youtube, s jablkami a prelivom zo smotany a salka. Vynikajúci domáci dezert, na jeseň ako stvorený!

Potrebujeme:

Náplň:

2 ks vajcia

100 ml smotana na šľahanie

600 g olúpané jablko

20 g vanilkový cukor

25 g škoricový cukor

100 ml Salko

cesto:
15 g cukor kryštál

2 štipky soľ

150 g maslo

1 ks vajcia

50-60 ml voda

300 g hladká múka

Voliteľné:

Mandlové lupienky

Postup:

Múku zmiešanú so soľou a cukrom prepracujeme s maslom, vajcom a vodou v hladké cesto, ktoré necháme aspoň hodinu v chladničke.

Potom z cesta vyvaľkáme podľa tvaru a veľkosti formy plát o hrúbke asi 4 mm. Plát vložíme do formy (vrátane postranných stien) a cesto na niekoľkých miestach ľahko prepichneme vidličkou. Cesto uložené vo forme ešte necháme asi pol hodiny v chladničke.

Olúpané jablká nakrájame na plátky a potom je poukladáme pekne na cesto, posypeme škoricovým cukrom a dáme piecť do stredne vyhriatej rúry na 20 minút.

Medzitým si vyšľaháme vajíčka so Salkom a smotanou. Vznikne preliv, ktorým rozpečený koláč zalejeme a pečieme ešte ďalších 20 minút.

Jablkový koláč so smotanovým prelivom sa podáva vlažný, ale rovnako chutí aj studený.

 

 

Najlepšie recepty na dnes