Jablkový koláč s pudingom a šľahačkou: Takú lahodnú sladkú pochúťku ste dlho v ústach nemali!

Vyskúšajte tento neuveriteľne chutný jablkový koláč s pudingom a šľahačkou!!

Je taký chutný, že ho budete chcieť piecť každý deň.

Šťavnatý a krémový, takže mu nikto neodolá.

 

 

...

Postupujte podľa tohto receptu z youtube kanála Vynikajúce s Rikou Kienerou. 

Potrebujeme:

Na cesto:

60 gramov hladkej múky

30 g kukuričného škrobu

3 vajcia

75 g práškového cukru

25 g rozpusteného masla

štipku soli

Na jablkovú náplň:

800 g jabĺk (odkôstkovaných a olúpaných)

1 lyžičku škorice

3 polievkové lyžice kryštálového cukru

1/2 citróna

20 g kukuričného škrobu

100 ml jablkovej šťavy

Na puding:

1 balenie vanilkového pudingu (prášok) (37 g)

500 ml mlieka

40 gramov kryštálového cukru

Postup:

Ako prvé si oddelíme žĺtky od bielkov.

Bielky si vyšľaháme so štipkou soli na sneh. 

 

 

 

Žĺtky zmiešame s práškovým cukrom a vyšľaháme do peny.

Do žĺtkovej peny teraz pridáme sneh z bielkov a obe hmoty spojíme. 

60 g múky si zmiešame s 30 g kukuričného škrobu a pridáme do vyšľahanej zmesi.

Následne pridáme aj rozpustené maslo. 

 

 

Pekáč s rozmermi 22 x 22 cm si vymastíme a vysypeme múkou.

Následne doňho nalejeme pripravené cesto a rovnomerne ho rozotrieme.

Vložíme do teplovzdušnej rúry na 180 °C, ale NEPREDHRIEVAME!

Medzitým si vytlačíme šťavu z polovice citróna. 

 

 

Jablká zbavíme jadrovníkov, ošúpeme.

Nakrájame ich na malé kúsky a polejeme citrónovou šťavou. 

 

 

Pokrájané jablká si vložíme na panvicu, posypeme 3 lyžicami kryštálového cukru, premiešame a opekáme na rozohriatej panvici, kým sa cukor nerozpustí. 

Následne primiešame aj škoricu. 

 

 

Panvicu prikryjeme a opekáme asi 10 minút za občasného miešania. 

Medzitým si zmiešame v miske 50 ml jablkovej šťavy s kukuričným škrobom a dobre premiešame. 

Do panvice k jablkám nalejeme najskôr čistú jablkovú šťavu, ktorá nám ostala a potom šťavu so škrobom. 

 

 

Povarte kým tekutina nezhustne.

Takto spracované jablká navrstvíme na vrch upečeného cesta. 

Rozotrite po okraj a pritlačte.

Teraz si pripravíme vanilkový puding.

 

 

V malom množstve mlieka rozmiešame pudingový prášok s cukrom, zvyšok mlieka necháme v hrnci zohriať a následne doňho vlejeme za stáleho miešania pudingovú zmes. 

 

 

Uvaríme puding a nalejeme ho na vrch koláča. 

Prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na 2 hodiny do chladničky. 

Ak máte radi šľahačku, môžete si pripraviť na koláč ešte šľahačkovú vrstvu. 

Nastrúhame si asi dva rady bielej čokolády.

Šľahačkovú smotanu (250 ml) si zmiešame s balíčkom vanilkového cukru a balíčkom stužovača šľahačky.

 

 

Vyšľaháme si šľahačku, ktorú rozotrieme na pudingovú vrstvu, vidličkou urobíme vlnovkový vzor a posypeme bielou čokoládou.

Celý postup nájdete v priloženom videu TU.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay