Spoľahlivý, ľahko pripraviteľný koláč s pudingom na chrumkavom a mäkkom ceste.
U nás je neoddeliteľnou súčasťou života a všade si nájde svojich fanúšikov.
Jemný jablkový koláč s pudingom podľa portálu przyslijprzepis.
Potrebujeme:
2 hrnčeky pšeničnej múky
2 hrnčeky hladkej múky
250 g masla
1 hrnček kryštálového cukru
1 balenie vanilkového cukru (16 g)
3 vajcia
1-2 PL kyslej smotany
2 ČL prášku do pečiva
3 balenia vanilkové pudingu v prášku (po 40 g )
5 pohárov mlieka
6 PL kryštálového cukru
2 kg jabĺk
1 ČL škorice
Na posypanie:
strúhanku
práškový cukor
Postup:
Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do nadýchanej hmoty.
Do ďalšej misky cez sitko preosejeme múku s práškom do pečiva.
Pridáme maslo a rukami vymiesime drobivé cesto.
Smotanu rozšľaháme spolu s vajcami.
Pridáme do cesta a miesime do hladka.
(Cesto nevyžaduje chladenie, pokiaľ nie je príliš riedke – môžeme ho nechať vychladnúť 30 minút).
Potom cesto rozdelíme na 2 časti (1/3 a 2/3).
Väčšiu časti cesta vložíme a roztiahneme na dno plechu vystlaného papierom na pečenie a posypeme ho strúhankou.
Druhú časť cesta zabalíme a vložíme do chladničky.
Jablká umyjeme, ošúpeme a zbavíme jadierok.
Potom ich na hrubo nastrúhame do misky.
Do misky pridáme škoricu, zamiešame a zmes nanesieme na cesto.
V hrnci rozmiešame pohár mlieka s cukrom a pudingom.
Zvyšné mlieko zvlášť prevaríme.
Pridáme vymiešaný puding a uvaríme hustý krém.
Ešte horúci puding nalejeme na jablká a zarovnáme.
Zvyšné vychladnuté cesto nastrúhame a poukladáme na puding.
Koláč pečieme 40-50 minút pri teplote 180°C.
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Prajeme Vám dobrú chuť!