Fantastický jablkáč z youtube. Chuť jabĺk sa dokonale dopĺňa s jogurtovou penou a jemným cestom. Tento koláč je jednoznačným kráľom medzi jablkovými dezertami!
Potrebujeme:
3 veľké žĺtky
225 g (1½ šálky) pšeničná múka hladká
75 g (1/3 šálky) kr. cukru
140 g masla
1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo esencie
½ čajovej lyžičky strúhanej citrónovej kôry
10 gramov (1 polievková lyžica) prášku do pečiva
1 štipku soli
Jablková náplň:
4 jablká
30 gr (2 polievkové lyžice) cukru
1 lyžica kukuričného škrobu
20 g masla
½ čajovej lyžičky mletej škorice
Jogurtová náplň:
500 g gréckeho jogurtu
3 veľké bielky
110 g (½ šálky) cukru
40 gr (4 lyžice) kukuričného škrobu
1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo esencie
2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
Ďalej:
Forma s rozmermi 28 cm x 21 cm x 5 cm
Papier na pečenie
Postup:
V miske vyšľaháme maslo s cukrom a štipkou soli.
Pridáme vanilkovú esenciu, kôru z citróna a prešľaháme.
Potom do cesta zašľaháme žĺtky.
Potom ručne do zmesi zamiešame múku a prášok do pečiva.
Vypracujeme jednotné hladké cesto, ktoré rozdelíme na menšiu a väčšiu časť, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 30 minút.
Jablká očistíme a nakrájame nadrobno. Pridáme škoricu, cukor a preložíme na plameň, kde necháme rozvariť.
Pridáme maslo, podlejeme podľa potreby vodou a nakoniec, keď je zmes už rovarená, pridáme aj škorb a prevaríme. Vznikne nám jablková hmota, ktorú necháme úplne vychladnúť.
Na jogurtovú náplň si vyšľaháme bielky s cukrom a lyžicou citrónovou šťavou na sneh. Jogurt zmiešame s vanilkovou arómou, lyžicou citrónovej šťavy a preosiatym škorobom. Obe hmoty zmiešame.
Väčšiu časť cesta si pomocou fólie vyvaľkáme priamo na plechu pomocou fólie. Na cesto uložíme jablkovú náplň, na náplň jogurtový sneh a nastrúhame druhú časť cesta.
pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45-50 minút.
Video: