KRÁĽOVSKÝ jablkový koláč s penou: Taký dobrý koláč som nejedla, ani nepamätám!

Fantastický jablkáč z youtube. Chuť jabĺk sa dokonale dopĺňa s jogurtovou penou a jemným cestom. Tento koláč je jednoznačným kráľom medzi jablkovými dezertami!

Potrebujeme:

3 veľké žĺtky

225 g (1½ šálky) pšeničná múka hladká

75 g (1/3 šálky) kr. cukru

140 g masla

1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo esencie

½ čajovej lyžičky strúhanej citrónovej kôry

10 gramov (1 polievková lyžica) prášku do pečiva

1 štipku soli

Jablková náplň:

4 jablká

30 gr (2 polievkové lyžice) cukru

1 lyžica kukuričného škrobu

20 g masla

½ čajovej lyžičky mletej škorice

Jogurtová náplň:

500 g gréckeho jogurtu

3 veľké bielky

110 g (½ šálky) cukru

40 gr (4 lyžice) kukuričného škrobu

1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo esencie

2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy

Ďalej:

Forma s rozmermi 28 cm x 21 cm x 5 cm

Papier na pečenie

Postup:

V miske vyšľaháme maslo s cukrom a štipkou soli.

Pridáme vanilkovú esenciu, kôru z citróna a prešľaháme.

Potom do cesta zašľaháme žĺtky.

Potom ručne do zmesi zamiešame múku a prášok do pečiva.

Vypracujeme jednotné hladké cesto, ktoré rozdelíme na menšiu a väčšiu časť, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 30 minút.

Jablká očistíme a nakrájame nadrobno. Pridáme škoricu, cukor a preložíme na plameň, kde necháme rozvariť.

Pridáme maslo, podlejeme podľa potreby vodou a nakoniec, keď je zmes už rovarená, pridáme aj škorb a prevaríme. Vznikne nám jablková hmota, ktorú necháme úplne vychladnúť.

Na jogurtovú náplň si vyšľaháme bielky s cukrom a lyžicou citrónovou šťavou na sneh. Jogurt zmiešame s vanilkovou arómou, lyžicou citrónovej šťavy a preosiatym škorobom. Obe hmoty zmiešame.

Väčšiu časť cesta si pomocou fólie vyvaľkáme priamo na plechu pomocou fólie. Na cesto uložíme jablkovú náplň, na náplň jogurtový sneh a nastrúhame druhú časť cesta.

 

pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45-50 minút.

Video:

 

Dnes najobľúbenejšie