Vynikajúci jablkový koláč s množstvom ovocia a jednoduchým cestom.
Nie je s ním žiadna robota, všetko stačí len zamiešať vareškou.
Tento recept si zamilujete, zvládne ho aj úplný začiatočník.
Skvelý koláč sme našli na kanáli Jazete paulista.
Potrebujeme:
4-6 veľkých jabĺk
šťava z 1/2 citróna alebo limetky
1/2 vody
1 lyžica vanilkovej esencie alebo extraktu
1 šálka kr. cukru
1 šálka hrozienok (tmavé, svetlé)
1 šálka nasekaných píniových alebo lieskových orieškov
1 štipka soli
mletá škorica – podľa chuti (nepovinné)
3 vajcia
1/2 lyžičky oleja
2 šálky hladkej múky (môžete použiť rôzne druhy múky)
1 lyžica prášku do pečiva
maslo alebo margarín – na vymazanie plechu
Postup:
Jablká nakrájajte na malé kúsky, môžete aj so šupkou, ale nemusíte.
Polejte ich šťavou z 1/2 citróna alebo limetky.
Potom pridajte 1/2 vody a premiešajte.
Pridajte vanilkovú esenciu alebo extrakt, tmavé a svetlé hrozienka, nasekané vlašské orechy, trochu soli a mletú škoricu – môžete, ale nemusíte.
Potom dobre premiešajte.
Hrozienka sa v tejto fáze napijú tekuteny.
Následne pridajte rozmiešané vajcia.
Miešajte, kým sa žĺtky nerozbijú, a prelejte ich cez ingrediencie.
Pridajte ďalšiu 1/2 oleja.
Lyžicou premiešajte. Prestaňte miešať a pridajte preosiatu múku.
Prísady jemne premiešajte. Nakoniec pridajte prášok do pečiva a všetko dôkladne premiešajte.
Zapekaciu misku vymažte maslom alebo margarínom. Rozmery sú 32 x 20 x 6 cm.
Nalejte doň zmes a rozotrite ju.
Pečte v predhriatej rúre 40-45 minút pri 180 °C.
Či je koláč upečený, vyskúšajte špáradlom. Pokiaľ máte sklenený plech na pečenie, položte naň ďalší plech. Týmto spôsobom sa koláč nepripáli.
Upečený koláč posypte práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: