plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jablkový koláč s krehučkým cestom a lahodným krémom: Tá symfónia chutí, to je jednoducho niečo fantastické!

Receptov na jablkové koláče existuje veľa, ale ani jeden doteraz nebol taký dokonalý, ako tento od femina.hu. Nedá sa slovami opísať, ako úžasne sa dopĺňajú jablká s krehkým cestom a jemným krémom. To musíte vyskúšať!

Potrebujeme:

Na cesto

30 dkg múky

20 dkg masla

10 dkg cukru

1 vaječný žĺtok

1 – 2 PL kyslej smotany

Na krém

2 balíčky vanilkového pudingu

8 dcl mlieka

5 PL cukru

Na jablkovú plnku

1 kg jabĺk

18 dkg cukru

8 dl vody

3 balenia vanilkového pudingu

1 ČL škorice

1 balíček vanilkového cukru

Na potretie

1 vaječný bielok

Postup:

Múku si preosejeme do misy a rozdrobíme so studeným maslom, nakrájaným na malé kúsky.

Keď je cesto dosť drobivé, pridáme žĺtok, cukor a jednu alebo dve lyžice smotany.

Vypracujeme pružné cesto a rozrežeme ho v pomere 2:1.

Zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky najmenej na pol hodinu.

Kým cesto odpočíva, pripravíme si obe plnky.

Mlieko vymiešame dohladka s pudingovým práškom, cukrom a za stáleho miešania povaríme na miernom ohni do zhustnutia. Necháme vychladnúť.

Na jablkovú plnku si ošúpeme jablká a nastrúhame na hrubom strúhadle. Vložíme ich do hrnca a zalejeme 5 dcl vody.

Posypeme cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a povaríme asi 10 minút.

Pudingový prášok vymiešame do hladka s 3 dcl vody a krúživým pohybom zapracujeme do jablkovej plnky.

Privedieme do varu a povaríme 2 minúty.

Keď je cesto dostatočne vychladené, väčšiu časť vyvaľkáme a umiestnime na dno vymastenej formy alebo plechu.

Nanesieme naň vanilkový krém aj jablkovú plnku.

Menšie cesto si vyvaľkáme a nakrájame na tenké prúžky, ktoré poukladáme navrch koláča.

Potrieme bielkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C po dobu 25 minút, kým nebude koláč zlatohnedý.

Hotovo. Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes