100-ročný jablkový koláč: + BABIČKIN trik, ako nahradiť v ceste vajcia a na výsledku to nespoznáte!

Tento koláč jednoducho každý miluje. Je fantastický a viete ho rýchlo pripraviť. U nás v rodine sa recept na tento jablčník dedí, pretže lepší od neho neexistuje!

Potrebujeme:

40 dkg hladkej múky

25 dkg masla

1/2 kypriaci prášok do pečiva

15 dkg cukor práškový (ja dávam menej, stačí aj 70g)

...

2 polievkové lyžice mlieka (ak namiesto mlieka dáte do cesta 2-3 polievkové lyžice bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany, netreba ani vajíčka a na výsledku to nespoznáte)

2 vajcia

Plnka:

1kg jablká

1/2 balíčka- cukor vanilkový

podľa chuti cukor kryštál a mletá škorica

Postup:

Na doske preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor.

Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé pridáme 2 lyžice mlieka. Ak nemáte vajcia, pridajte do cesta 2 lyžice kyslej smotany, alebo bieleho jogurtu.

Všetky tieto prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva rovnaké diely.

Jeden diel vyvaľkáme a prenesieme valčekom na maslom pomastený a múkou vysypaný plech ( plech som použila s rozmerom 36×26 cm, ale kľudne môže byť aj menší).

Ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa plechu obkreslila potrebnú veľkosť, a cesto som na papieri vyvaľkala. Pomocou papiera a valčeka som cesto preložila na plech.

Na cesto dáme nastrúhané jablká, posypeme vanilkovým a kryštálovým cukrom a ešte škoricou. Na jablká dáme druhý diel vyvaľkaného cesta, popicháme vidličkou a dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych.

Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.

Prajem dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay