plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jablkový koláč plnený mliečnym krémom

Najlepší jablkový koláč, aký poznám. Jeho tajomstvo je ukryté vo vnútri a spoznáte ho už pri prvom zahryznutí. Jemný mliečny krém je sa doslova rozplýva na jazyku. Ochutnajte a už nebudete chcieť iný.

Najlepší jablkový koláč, aký poznám. Jeho tajomstvo je ukryté vo vnútri a spoznáte ho už pri prvom zahryznutí. Jemný mliečny krém je sa doslova rozplýva na jazyku. Ochutnajte a už nebudete chcieť iný.

Potrebujeme:

Cesto:

1 vajce

2 lyžice kyslej smtoany

180 g dobre vychladeného masla

150 g kryštálového cukru

½ lyžičky prášku do pečiva

Špetku soli

360 g hladkej múky

Krém:

350 ml mlieka

1 Vajce

2 lyžice škrobu

4 lyžice kryštálového cukru

1/3 lyžičky vanilkovej arómy

2 väčšie jablká

Práškový cukor na posypanie

Postup:

V miske zmiešame múku so soľou a práškom do pečiva. Maslo nastrúhame alebo nakrájame nadrobno a zmiešame s múčnou zmesou. Vypracujeme drobivú zmes. Potom pridáme vajce, cukor, kyslú smotanu a vymiesime mäkké cesto.

Cesto vyformujeme do tvaru bochníka a kým pripravíme plnku, vložíme ho do chladničky.

V kastróliku rozšľaháme vajce s cukrom, vanilkovou arómou a škrobom. Pridáme studené mlieko preložíme na plameň a privedieme do varu za stáleho miešania. Keď zmes začne hustnúť zložíme z plameňa.

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve časti – jednu väčšiu a jednu menšiu (približne 1/3 : 2/3).

Väčšiu časť cesta rozvaľkáme a preložíme do okrúhlej formy na pečenie s priemerom 20 cm tak, aby cesto siahalo aj na okraje formy. Jablká umyjeme nakrájame na plátky a posypeme škoricou (alebo škoricovým cukrom). Jablká uložíme na cesto a zalejeme horúcim krémom.

Zvyšok cesta rozvaľkáme a nakrájame na hrubé prúžky. Tie uložíme na vrch koláča (viď obrázok).

OCLGhN7ph0A

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 40-50 minút.

Okraje koláča by mali mať červenkastý nádych.

Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes