Vynikajúci jablkový koláč tak, ako ho pripravovali naše babičky.
Potrebujeme:
Cesto:
500 g hladká múka
200 g práškový cukor
250 g maslo
2 ks vajce
1 bal. prášok do pečiva
štipka soľ
1 ks citrónová kôra
1 bal. vanilkový cukor
1 kelímok kyslá smotana
Plnka:
1 kg jablko
podľa chuti cukor škorica
cca 2 lyžice detská krupica
Postup:
Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 24 x 36 cm.
Dno dôkladne vymažeme tukom a vysypeme múkou.
Najskôr si pripravíme plnku.
Jablká očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle a dáme do hrnca.
Pridáme cukor, škoricu.
Dusíme do mäkka na miernom ohni.
Keď máme jablká mäkké, odstavíme, pridáme krupicu a premiešame.
Necháme vychladnúť.
Všetky suroviny na cesto spracujeme.
Kyslú smotanu dávame po častiach (aby sme to neprehnali – záleží na hustote kyslej smotany, jedna je redšia, jedna je hustejšia, preto opatrne).
Cesto spracujeme do guľôčky, ktorú rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme.
Rozvaľkaný plát cesta uložíme na dno plechu.
Navrstvíme jablká, ktoré stláčame v rukách, aby sme sa zbavili prebytočnej šťavy.
Položíme druhý plát cesta.
Popicháme vidličkou a vložíme do vopred vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 40 – 50 minút.
Upečený koláč vyberieme.
Necháme vychladnúť.
Vrch posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)