plny-hrniec_transparent_negativ.png

Legendárny JABLKOVÝ koláč našich babičiek: Úžasne jemný a lahodný – lepší dezert nenájdete ani v cukrárni!

Vynikajúci jablkový koláč tak, ako ho pripravovali naše babičky.

 

 

Potrebujeme:

Cesto:

500 g hladká múka

200 g práškový cukor

250 g maslo

2 ks vajce

1 bal. prášok do pečiva

štipka soľ

1 ks citrónová kôra

1 bal. vanilkový cukor

1 kelímok kyslá smotana

Plnka:

 

 

1 kg jablko

podľa chuti cukor škorica

cca 2 lyžice detská krupica

Postup:

 

 

Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 24 x 36 cm.

Dno dôkladne vymažeme tukom a vysypeme múkou.

Najskôr si pripravíme plnku.

 

 

Jablká očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle a dáme do hrnca.

Pridáme cukor, škoricu.

Dusíme do mäkka na miernom ohni.

 

 

Keď máme jablká mäkké, odstavíme, pridáme krupicu a premiešame.

Necháme vychladnúť.

Všetky suroviny na cesto spracujeme.

Kyslú smotanu dávame po častiach (aby sme to neprehnali – záleží na hustote kyslej smotany, jedna je redšia, jedna je hustejšia, preto opatrne).

 

 

Cesto spracujeme do guľôčky, ktorú rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme.

Rozvaľkaný plát cesta uložíme na dno plechu.

Navrstvíme jablká, ktoré stláčame v rukách, aby sme sa zbavili prebytočnej šťavy.

Položíme druhý plát cesta.

 

 

Popicháme vidličkou a vložíme do vopred vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 40 – 50 minút.

 

 

Upečený koláč vyberieme.

Necháme vychladnúť.

Vrch posypeme práškovým cukrom.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes