Najchutnejší jablkový koláč, cesto je veľmi jemné, voňavé a topí sa v ústach.
Obzvlášť chutný je s kyslými jablkami.
Okrem jabĺk môžete skúsiť aj iné varianty – napríklad broskyne, marhule, alebo nektárinky.
Podávajte posypané práškovým cukrom a s úsmevom na tvári.
Potrebujeme:
Maslo – 220 g
Cukor – 150 g
Kuracie vajce – 3 ks
Kyslá smotana – 1/2 pohára (pohár = 250 ml.) 15 – 20%
Múka hladká – 250 g
Prášok do pečiva – 2 čajové lyžičky
Vanillin – na špičku noža
Cukor na vrch – 1 polievková lyžica
Jablká – 4-5 ks
Voliteľné:
Broskyne
Nektárinky
Marhule
Hrušky
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielkov.
Bielky dáme do chladničky dobre vychladiť.
Žĺtky vyšľaháme s maslom, cukrom, vanilkovým cukrom.
Vyšľaháme do svetlej peny.
Postupne pridáme kyslú smotanu, preosiatu múku a prášok do pečiva. vymiešame dohladka.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh.
Ten opatrne vmiešame do žĺtkového cesta.
Cesto nalejeme do formy (priemer 24 cm).
Spodnú časť formy vyložíme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom.
Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
Plátky jabĺk zapichneme do cesta a posypeme cukrom.
Pečieme v dobre vyhrievanej rúre pri teplote 180 – 200 ° C počas 45 – 50 minút.
Koláč dozdobíme práškovým cukrom a škoricou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)