plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jablkový koláč, ktorý sa roztápa v ústach: Pár prísad a všetci hostia si pýtali na recept!

Najchutnejší jablkový koláč, cesto je veľmi jemné, voňavé a topí sa v ústach.

 

 

Obzvlášť chutný je s kyslými jablkami.

Okrem jabĺk môžete skúsiť aj iné varianty – napríklad broskyne, marhule, alebo nektárinky.

Podávajte posypané práškovým cukrom a s úsmevom na tvári.

Potrebujeme:

Maslo – 220 g

 

 

Cukor – 150 g

Kuracie vajce – 3 ks

Kyslá smotana – 1/2 pohára (pohár = 250 ml.) 15 – 20%

Múka hladká – 250 g

Prášok do pečiva – 2 čajové lyžičky

Vanillin – na špičku noža

Cukor na vrch – 1 polievková lyžica

Jablká – 4-5 ks

Voliteľné:

 

 

Broskyne

Nektárinky

Marhule

Hrušky

Postup:

Žĺtky oddelíme od bielkov.

 

 

Bielky dáme do chladničky dobre vychladiť.

Žĺtky vyšľaháme s maslom, cukrom, vanilkovým cukrom.

Vyšľaháme do svetlej peny.

 

 

Postupne pridáme kyslú smotanu, preosiatu múku a prášok do pečiva. vymiešame dohladka.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh.

Ten opatrne vmiešame do žĺtkového cesta.

 

 

Cesto nalejeme do formy (priemer 24 cm).

Spodnú časť formy vyložíme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom.

Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.

 

 

Plátky jabĺk zapichneme do cesta a posypeme cukrom.

Pečieme v dobre vyhrievanej rúre pri teplote 180 – 200 ° C počas 45 – 50 minút.

 

 

Koláč dozdobíme práškovým cukrom a škoricou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes