plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jablkový koláč, ktorý sa roztápa v ústach: Pár prísad a všetci hostia si pýtali na recept!

Najchutnejší jablkový koláč, cesto je veľmi jemné, voňavé a topí sa v ústach. Obzvlášť chutné je s kyslými jablkami.

Potrebujeme:

Maslo – 220 g

Cukor – 150 g

Kuracie vajce – 3 ks

Kyslá smotana – 1/2 pohára (pohár = 250 ml.) 15 – 20%

Múka hladká – 250 g

Prášok do pečiva – 2 čajové lyžičky

Vanillin – na špičku noža

Cukor na vrch – 1 polievková lyžica

Jablká – 4-5 ks

Postup:

Žĺtky sa oddelia od bielkov, bielky dáme do chladničky dobre vychladiť.  Žĺtky vyšľaháme s maslom, cukrom, vanilkovým cukrom – vyšľaháme do svetlej peny.  Postupne pridáme kyslú smotanu, preosiatu múku a prášok do pečiva. vymiešame dohladka.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a ten opatrne vmiešame do žĺtkového cesta.

Cesto nalejeme do formy (priemer 24 cm). Spodnú časť formy vyložíme papierom na pečenie, alebo vymastíme a vysypeme múkou.  formulára je pokrytá pergamenom, boky namažte tukom a posypte múkou.

Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Plátky jabĺk zapichneme do cesta a posypeme cukrom.

Pečieme v dobre vyhrievanej rúre pri teplote 180 – 200 ° C počas 45 – 50 minút. Koláč dozdobíme práškovým cukrom a škoricou.

Najlepšie recepty na dnes