Vynikajúci rýchly koláč s jablkami a kyslou smotanou. Každý, kto ho ochutnal chcel hneď recept.
Ja mám tento recept už niekoľko rokov a ešte nikdy nás neomrzel, pečiem ho skoro každý týždeň. :-)
Potrebujeme:
múka hladká, 250 g
maslo zmäknuté, 220 g
vajcia, 3 ks
cukor kr., 150 g
kyslá smotana – pol pohára
prášok do pečiva, 2 lyžičky
vanilín podľa chuti,
cukor na posypanie,
škorica podľa chuti,
sladké alebo kyslé jablká, 4 – 5 ks
Postup:
Bielky oddelíme od žĺtkov, bielky na šľahanie vložíme do chladničky.
Žĺtky vymiešame metličkou.
Maslo rozpustíme a zmiešame s cukrom a vanilkou.
Po častiach pridáme žĺtky a kyslú smotanu, rozšľaháme mixérom.
Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a pridáme k hmote.
Z bielkov vyšľaháme hustú a stabilnú hmotu (sneh), pridáme ich do cesta.
Lopatkou jemne premiešame tak, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu cesta.
Formu (24 cm) pokryjeme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom.
Cesto navrstvíme do formy.
Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
Rozložíme po povrchu cesta, trochu vtlačíme do cesta (môžete rozložiť do kruhu).
Vrch posypeme cukrom.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov asi 40 – 50 minút.
Pozerajte sa do rúry – keď je vrch zlatistý, vyberte ho. Koláč je hotový.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)