plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jablkový koláč, ktorý sa doslova topí v ústach: Všetci zháňajú RECEPT!

Vynikajúci rýchly koláč s jablkami a kyslou smotanou. Každý, kto ho ochutnal chcel hneď recept.

Ja mám tento recept už niekoľko rokov a ešte nikdy nás neomrzel, pečiem ho skoro každý týždeň. :-)

Potrebujeme:

múka hladká, 250 g

maslo zmäknuté, 220 g

vajcia, 3 ks

cukor kr., 150 g

kyslá smotana – pol pohára

prášok do pečiva, 2 lyžičky

vanilín podľa chuti,

cukor na posypanie,

škorica podľa chuti,

sladké alebo kyslé jablká, 4 – 5 ks

Postup:

Bielky oddelíme od žĺtkov, bielky na šľahanie vložíme do chladničky.

Žĺtky vymiešame metličkou.

Maslo rozpustíme a zmiešame s cukrom a vanilkou.

Po častiach pridáme žĺtky a kyslú smotanu, rozšľaháme mixérom.

Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a pridáme k hmote.

Z bielkov vyšľaháme hustú a stabilnú hmotu (sneh), pridáme ich do cesta.

Lopatkou jemne premiešame tak, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu cesta.

Formu (24 cm) pokryjeme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom.

Cesto navrstvíme do formy.

Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.

Rozložíme po povrchu cesta, trochu vtlačíme do cesta (môžete rozložiť do kruhu).

Vrch posypeme cukrom.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov asi 40 – 50 minút.

Pozerajte sa do  rúry – keď je vrch zlatistý, vyberte ho. Koláč je hotový.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes