plny-hrniec_transparent_negativ.png

Extra vláčny jablkový koláč s kyslou smotanou: Neodolá mu ani najväčší gurmán!

Vynikajúci jablkový koláčik s kyslou smotanou a vláčnym cestom. Je naozaj fantastický a každému odporúčam tento recept zo stránky napadovy.blog.

Potrebujeme:

Cesto:

5 ks vajce

250 g cukor kryštálový

250 g múka polohrubá

0,5 dcl olej

0,5 dcl vlažná voda

1/2 bal. prášok do pečiva

Jablková plnka:

0,5 l studená voda

5-6 PL cukor kryštálový

2 bal. puding vanilkový

750 g očistené nastrúhané jablká

Tvarohový krém:

300 g tvaroh jemný

350 g (16-18 %) smotana kyslá

4 PL cukor kryštálový

1 bal. (Dr.Oetker) želatína v prášku

Okrem toho:

(na pokvapkanie korpusu) džús jablkový

Na posypanie:

Kakao alebo nastrúhaná čokoláda

Postup:

Cesto: Žĺtky a cukrom vymiešame do penista, postupne pridávame striedavo vlažnú vodu a olej. Múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame do vaječnej peny. Bielky vyšľaháme do tuha a varechou zľahka vmiešame do cesta. Plech 25×35 cm vyložíme papierom na pečenie.

Cesto rovnomerne rozotrieme na pripravený plech. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20 – 25 minút.

Po upečení necháme vychladnúť.

Jablková plnka: Jablká ošúpeme a nastrúhame. Pridáme cukor, 250 ml vody a dusíme asi 4-5 minút. Vo zvyšku vody rozmiešame vanilkový puding v prášku a vlejeme k jablkám. Uvaríme hustú jablkovú plnku, ktorú necháme vychladnúť. Z vychladnutého korpusu stiahneme papier na pečenie, boky a vrch korpusu upravíme. Korpus pofŕkame pomocou lyžice džúsom.

Rozotrieme jablkovú plnku a dáme do chladničky stuhnúť.

Tvaroh a smotanu mixérom spojíme, primiešame cukor. Podľa návodu na obale pripravíme želatínu, ktorú vmiešame do tvarohového krému. Krém hneď nanesieme na jablkovú plnku a zákusok dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na rezy alebo kocky. Posypeme preosiatym kakaom.

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes