Vynikajúci jablkový koláčik s kyslou smotanou a vláčnym cestom. Je naozaj fantastický a každému odporúčam tento recept zo stránky napadovy.blog.
Potrebujeme:
Cesto:
5 ks vajce
250 g cukor kryštálový
250 g múka polohrubá
0,5 dcl olej
0,5 dcl vlažná voda
1/2 bal. prášok do pečiva
Jablková plnka:
0,5 l studená voda
5-6 PL cukor kryštálový
2 bal. puding vanilkový
750 g očistené nastrúhané jablká
Tvarohový krém:
300 g tvaroh jemný
350 g (16-18 %) smotana kyslá
4 PL cukor kryštálový
1 bal. (Dr.Oetker) želatína v prášku
Okrem toho:
(na pokvapkanie korpusu) džús jablkový
Na posypanie:
Kakao alebo nastrúhaná čokoláda
Postup:
Cesto: Žĺtky a cukrom vymiešame do penista, postupne pridávame striedavo vlažnú vodu a olej. Múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame do vaječnej peny. Bielky vyšľaháme do tuha a varechou zľahka vmiešame do cesta. Plech 25×35 cm vyložíme papierom na pečenie.
Cesto rovnomerne rozotrieme na pripravený plech. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20 – 25 minút.
Po upečení necháme vychladnúť.
Jablková plnka: Jablká ošúpeme a nastrúhame. Pridáme cukor, 250 ml vody a dusíme asi 4-5 minút. Vo zvyšku vody rozmiešame vanilkový puding v prášku a vlejeme k jablkám. Uvaríme hustú jablkovú plnku, ktorú necháme vychladnúť. Z vychladnutého korpusu stiahneme papier na pečenie, boky a vrch korpusu upravíme. Korpus pofŕkame pomocou lyžice džúsom.
Rozotrieme jablkovú plnku a dáme do chladničky stuhnúť.
Tvaroh a smotanu mixérom spojíme, primiešame cukor. Podľa návodu na obale pripravíme želatínu, ktorú vmiešame do tvarohového krému. Krém hneď nanesieme na jablkovú plnku a zákusok dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame na rezy alebo kocky. Posypeme preosiatym kakaom.