Jablkový čaj s cesnakom je skvelým nápojom na posilnenie imunitného systému!

Bylinkové čaje sú vynikajúce pre zdravotnú starostlivosť, moja starká však nedela dopustiť na jeden domáci čaj, alebo skôr odvar – jablka s cesnakom.

Nevarila ho však len tak náhodou, ale ako vynikajúci domáci liek na mnohé choroby a problémy.

U nás doma voňal vždy keď u nás zúrila choroba – chrípka, kašeľ, nachladnutie, virózy, angína – na toto všetko tento domáci čaj pomáha.

A toto nie je ani zďaleka všetko, ako som sa dozvedela, čaj je vynikajúci aj pre pečeň, zrak, cievy a odstraňuje z tela všetko zlé.

Jablkový čaj s cesnakom je podľa portálu curapelanatureza skvelým nápojom na posilnenie imunitného systému, pretože má protizápalové, antibiotické a antimikrobiálne účinky.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Účinky jabĺk

Blahodarné vlastnosti jablka sa nachádzajú v celom ovocí, vrátane šupky a semienok, ktoré tiež obsahujú vitamíny nevyhnutné pre zdravie.

Posilňuje imunitný systém

Jablko je bohaté na vitamín C a živiny schopné stimulovať imunitný systém.

Majú vláknu, ktoré pomáhajú transportovať odpad von z tela.

Týmto spôsobom pomáha telu rozvinúť odolnosť, predchádzať chrípke, nachladnutiu a iným ochoreniam dýchacích ciest.

Podľa štúdie zverejnenej na Kalifornskej štátnej univerzite navyše ženy, ktoré jedli viac jabĺk, znížili riziko vzniku astmy.

Môže za to kvercetín prítomný v šupke ovocia a antioxidanty, ktoré chránia pľúca pred oxidačným poškodením a zmierňujú zápal.

Pomáhajú  znižovať zlý cholesterol

Jablko je bohaté na pektín, rozpustnú vlákninu prítomnú v šupke ovocia. Táto látka pomáha znižovať zlý cholesterol (LDL).

Podľa štúdie Florida State University v Spojených štátoch znížila konzumácia dvoch jabĺk denne tiež cholesterol u žien po menopauze.

Zabraňuje cukrovke

Vláknina v jablkách pomáha spomaliť vstrebávanie cukrov v tele.

Vrcholom je pektín, ktorý pôsobí na kontrolu glukózy v krvi a tiež na znižovanie zlého cholesterolu.
Je to dobré pre srdce

Vďaka rozpustným vláknam, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi, polyfenolom a antioxidantom, jablko pomáha znižovať krvný tlak.

Podľa štúdie Varšavskej lekárskej univerzity jablkové flavonoidy vylučujú srdcové choroby.

Je to dobré pre mozog

Jablko je zdrojom fisetínu, fytochemikálie, ktorá uprednostňuje nervové bunky a stimuluje mozgové mechanizmy spojené s pamäťou.

Kvercetín prítomný v ovocí navyše pôsobí ako antioxidant, ktorý zabraňuje neurodegeneratívnym ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba.

Zabraňuje chorobám očí

Pretože je bohaté na flavonoidy a antioxidanty, jablko pomáha predchádzať poškodeniu voľných radikálov očami.

Jeho pravidelná konzumácia predchádza očným chorobám, ako sú makulárna degenerácia, katarakta, glaukóm a prispieva k liečbe šeroslepoty.

Zabraňuje bolesti v krku

Medzi výhodami jablka vyniká skutočnosť, že sa považuje za balzam na hrdlo.

Spomaľuje predčasné starnutie

Kvôli veľkému množstvu antioxidantov prítomných v jablku pomáha potlačiť účinky spôsobené starnutím.

To znamená, že pomáha oddialiť výskyt vrások, škvŕn na pokožke, suchos, vypadávanie vlasov a lámavosť nechtov.

Výhody cesnaku

Cesnak má látku nazývanú alicín, ktorá ničí baktérie a napáda vírusy a parazity.

Spolu s ajoeno, ďalšou živinou v cesnaku, pomáha blokovať choroboplodné mikroorganizmy.

Posilňuje imunitu

Cesnak obsahuje vitamíny A a C, základné živiny pre správne fungovanie imunitného systému.

Je považovaný za vynikajúceho spojenca pri predchádzaní prechladnutiu a chrípke.

Cesnak navyše obsahuje antioxidanty, ako je selén, alicín a kvercetín, ktoré pomáhajú chrániť pred poškodením voľnými radikálmi.

Cesnak pôsobí ako dekongestívum, eliminuje kašeľ a hlieny.

Zlepšuje krvný obeh

Vďaka vysokému obsahu vitamínu B pomáha cesnak predchádzať zrážaniu krvi.

Znižuje hladinu homocysteínu, aminokyseliny súvisiacej s tvrdnutím krvných ciev a kardiovaskulárnymi problémami. Zvýšené hladiny homocysteínu spôsobujú, že krv je hustejšia a spôsobuje zrazeniny.

Dôležité: pretože je antikoagulačný, nemali by cesnak konzumovať v nadmernom množstve tehotné ženy, ľudia, ktorí už majú problémy so zrážaním, alebo tí, ktorí podstúpia operáciu.

Je to dobré pre pečeň

Cesnak je bohatý na vitamíny A, B a C, ktoré sú prospešné pre pečeň.

Okrem toho má protizápalový účinok, odporúča sa pacientom s obsahom tuku v pečeni.

Pomáha tiež pri detoxikácii tela, eliminuje parazity a toxíny, ba dokonca aj ťažké kovy.
Znižuje hladinu cholesterolu

Pretože je bohatý na alicín, cesnak pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu a navyše pôsobí ako čistiaci, antiseptický a antibakteriálny prostriedok.

Pomoc pri trávení

Cesnak stimuluje žalúdočnú kyselinu a pomáha ju správne spracovať.

Avšak ľudia so sklonom k ​​refluxu, zápalu žalúdka, vredom, páleniu záhy a inými žalúdočnými problémy by ho mali konzumovať veľmi málo, prípadne by mali konzumáciu konzultovať s lekárom.

Jablkový čaj s cesnakom

Potrebujeme:

2 jablká

2 strúčiky cesnaku

500 ml vody

Postup:

Jablká dobre umyjeme, nakrájame na malé kocky – šupku a semiačka neodstraňujeme – vložíme na panvicu, pridáme nakrájaný cesnak, vodu a privedieme k varu.

Keď zovrie, vypneme oheň, panvicu prikryjeme a necháme desať minút lúhovať.

Po uplynutí tejto doby čaj precedíme, osladíme hnedým cukrom alebo medom a potom pijeme.

Pripravte si tento čaj už pri prvých príznakoch respiračných chorôb, prípadne počas choroby aby ste urýchlili liečbu. Tiež si pravideľne doprajte tento čaj, aby ste zlepšili stav pečenie, podporili detox organizmu, zdravie očí, ciev a obranyschopnosť tela.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár