Jemné jablkovo-škoricové sušienky BEZ múky, BEZ cukru: Základ sú ovsené vločky!

Ak chcete niečo jednoduché sladké, čo je aj zdravé, urobte si tento jablkový recept.

 

 

Základom receptu sú podľa portálu sóbors ovsené vločky bohaté na vlákninu , ktoré treba zmiešať s domácim jablkovým pretlakom, škoricou a niekoľkými ďalšími prísadami.

Ak chcete, môžete ich osladiť medom, ale môžete ho tiež vynechať, ak pracujete so sladším druhom jabĺk alebo ak chcete koláčiky úplne bez pridaného cukru.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Príprava jablkového základu je tiež detsky jednoduchá:

ošúpané a nakrájané jablká jednoducho uvarte s vodou, škoricou a medom podľa chuti a potom rozmixujte, keď sú mäkké.

 

 

Vaša omáčka je hotová a potom ju môžete zamiešať do sušienok, alebo používať ako prísadu k palacinkám, lievancom a ďalším domácim dobrotám.

Pracovala som s veľkozrnnými ovsenými vločkami, takže cesto bolo trochu sypšie, ak chcete hutnejšie, jednotntnejšie cesto, urobte ho s jemnými alebo mletými vločkami.

Vďaka jablkovému pretlaku budú koláčiky veľmi mäkké, nemusíte sa báť, že by sa vysušili.

 

 

Potrebujeme:

cesto:

18 dkg ovsených vločiek

26 dkg jablčného základu

1 ČL škorice

1 malý kúsok jablka

2 lyžice medu (podľa chuti)

jablkový základ:

4 jablká

1,8 dl vody

pol lyžičky škorice

1 polievková lyžica medu

Postup:

 

 

Pripravíme si jablkovýzáklad:

jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovník.

A dužinu nakrájame na kocky.

 

 

Vložte ich do hrnca s vodou, škoricou a medom.

Počkajte, kým voda nezačne bublať, potom znížte teplotu.

Pod pokrievkou varte cca 20 minút.

 

 

Keď jablká zmäknú, rozmixujte ich na pyré pomocou drviča na zemiaky alebo tyčového mixéra, podľa toho, či chcete hrubšiu alebo krémovejšiu konzistenciu.

Necháme úplne vychladnúť cca pol hodinu.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov.

 

 

Jablko dôkladne umyte a nakrájajte na veľmi malé kocky.

Zmiešajte všetky ingrediencie na cesto.

Do cesta budete potrebovať asi polovicu pripravenej jablkovej hmoty. Druhá polovica vydrží v chladničke 7-10 dní.

 

 

Plech vystelieme papierom na pečenie.

Pomocou lyžice alebo naberačky na zmrzlinu dávkujeme z cesta 2-3 centimetrové kôpky a trochu ich zarovnáme.

Vložíme ich do rúry na 13-15 minút.

 

 

Počkáme kým vychladnú a potom ich môžeme ponúknuť.

Tip:

ak pracujete s jemnými ovsenými vločkami, bude sa vám sušienky ľahšie tvarovať. S veľkými ovsenými vločkami je štruktúra voľnejšia, mäkšia, ľahšie sa rozpadá.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay