Chrumkavý, krémový jablkový koláč, ktorý budete pripravovať takmer každý deň.
Koláčik, ktorý vám rozvonia celý byt a naženie slinky do úst.
Výnimočný recept na úžasný jablkovo-pudingový koláč z youtube kanále Koch mal nach.
Potrebujeme:
Na cesto:
160 g hladkej múky
1 ČL prášku do pečiva
60 g kryštálového cukru
100 g masla
1 žĺtok
4-5 jabĺk (podľa veľkosti)
škoricu
Na plnku:
100 g kyslej smotany
250 g tvarohu
150 g creme fraiche alebo bieleho smotanového jogurtu
50 g kryštálového cukru
1 balenie vanilkového pudingu v prášku (37 g)
2 vajcia
1 bielok
Na posyp:
30 g masla
30 g kryštálového cukru
60 g hladkej múky
1 balenie vanilkového cukru (8 g)
trochu prášku do pečiva
Postup:
Do misky pridáme zmäknuté maslo, cukor, žĺtok a mixérom vyšľaháme krém.
Počas šľahania pridáme múku s práškom do pečiva.
Po vyšľahaní vytvarujeme z cesta guľu.
Vložíme ho na 30 minút do chladničky.
Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske.
Cesto vložíme do formy na pečenie, zarovnáme ho a vytvarujeme okraje.
Do misky pridáme maslo, cukor, vanilkový cukor, múku, prášok do pečiva a mixérom šľaháme, kým nevznikne drobivé cesto.
Do väčšej misky pridáme tvaroh, smotanu, creme fraiche, cukor, vajcia, bielok, puding a mixérom vyšľaháme krém.
Jablká ošúpeme, nakrájame na plátky a poukladáme na cesto.
Potom jablká posypeme škoricou.
Na jablká nanesieme plnku a rozotrieme ju po celej ploche.
Na krém nasypeme mrveničku a rukou ju trochu potlačíme.
Formu vložíme do predhriatej rúry (horný a spodný ohrev) na 180°C a pečieme asi 1 hodinu.
Po upečení vrch posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: