Vynikajúci koláčik podľa pani Moniky Š. (moniqueR), je veľmi vláčny, lahodný a iný, ako klasické jablkové dezerty. Určite skúste, u nás si získal veľkú popularitu.
Potrebujeme:
Piškóta:
200 g polohrubá múka
180 g kryštálový cukor
3 vajíčka
1dcl mlieka
1dcl oleja
1 prášok do pečiva
2 PL kakaa
Posýpka:
5-6 väčších jabĺk
150 g vlašských orechov
Smotanová zálievka:
250 ml šľahačková smotana
2 vajíčka
80 g cukru,
1 vanilínový cukor
čokoládová poleva
Postup:
Vajíčka si vymiešame s cukrom a ostatnými prísadami na piškótu, vymiešame jednotné vláčne cesto ako na bublaninu. Vylejeme na plech vymastený a vysypaný múkou
Jabĺčka si očistíme, nastrúhame, orechy nasekám na menšie kúsky a obe prísady (jablká aj orechy) navrstvíme rovnomerne po celej ploche cesta.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov asi tak na 15-20 minút.
Pripravíme si smotanovú zálievku: vymiešame vajíčka s cukrom a prilejeme smotanu a vymiešame. Keď koláčik v rúre stuhne, asi po tých 15-20 minútach, polejeme ho zmesou a dáme ešte dopiecť. Znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte asi 12-15 minút.
Upečený koláč ozdobíme polevou a keď vychladne, môžeme podávať. Koláč je ešte lepší na druhý deň, keď sa trochu odleží.