Recept, na ktorý sa takmer zabudlo: Jablkovo-medový koláč à la torta!

10

Tento recept robievala už moja prababička a bol zimy pod názvom „chudobná torta“. Pripravovala sa totiž z obyčajných surovín, ktoré sa našli v každej domácnosti.

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

200 g masla alebo margarínu

3 lyžice cukru

3 lyžice kyslej smotany

2-3 lyžice studenej vody

Štipku soli

½ bal. prášku do pečiva

Náplň:

800 g ošúpaných a nakrájaných na malé kúsky

1 citrón

1 lyžičku mletej škorice

2 lyžice medu

1 bal. vanilkového pudingu

3 lyžice marhuľového džemu

Na vrch:

1 lyžicu marhuľového džemu

Postup:

Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme pevné cesto, ktoré zabalíme do fólie. Necháme odpočívať, kým pripravíme ostatné prísady.

Jablká preložíme na vodný kúpeľ. Pridáme citrónovú šťavu aj nastrúhanú kôru, škoricu, med a necháme rozvariť.

Potom zložíme z plameňa a vmiešame pudingový prášok a džem. (Puding sa v rúre uvarí v rozvarenej jablkovej zmesi).

Formu na tortu vyložíme papierom na pečenie, alebo vymastíme maslom a dno aj strany formy pokryjeme cestom. Časť cesta odložíme bokom na vytvorenie mriežky na vrch.

Vychladenú jablkovú náplň navrstvíme na cesto a vrch pokryjeme pruhmi cesta čo najhustejšie (aby boli čo najmenšie medzery).

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov 40 minút. V polovici pečenia som formu prikryla alobalom.

Na ešte horúci koláč navrstvíme džem a necháme vychladnúť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: receptneked

Témy:


Pridajte svoj komentár