Ak máte doma pár jabĺk, toto skúste: Zbierka top receptov na bezkonkurenčné jablkové zákusky!

Fantastické koláčiky na jesenné obdobie.

Uložte si tieto skvelé recepty, ktoré máte na jednom mieste.

 

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Cesto:

180 g múka polohrubá

35 g cukor práškový

100 g maslo

½ ČL prášok do pečiva

3 ks žĺtky

Jablková plnka:

600 g jablka

1 PL škrob kukuričný

1 ČL škorica mletá

Sneh z bielkov:

3 ks (cca 120 g) bielky

štipka soľ

220 g cukor kryštálový

20 g cukor vanilkový

1 PL škrob kukuričný

Na posypanie:

30 g lupienky mandľové

Môžete použiť aj nasekané orechy

Postup:

Vypracujeme ci cesto:

 

 

Do masla pridáme múku, prášok do pečiva a práškový cukor.

Dôkladne premiešame.

Pridáme žĺtky a vypracujeme cesto.

Cesto vyvaľkáme do pekáča s rozmermi 21×21 cm.

Jablková plnka:

Jablká nastrúhame na veľkom strúhadle.

Vytlačíme šťavu.

Pridať škrob a škoricu, premiešame a dáme na cesto.

Sneh z bielkov:

Bielky vyšľaháme so štipkou soli a cukrom na hustý sneh.

 

 

Pridáme vanilkový cukor a škrob.

Znova zľahka vyšľaháme.

Bielkový sneh navrstvíme na jablká.

 

 

Vrch koláča posypeme mandľovými lupienkami alebo nasekanými orechmi.

Pečieme 30 minút pri 175 °C.

A ďalších 40 minút pri 150 °C.

 

 

Koláč necháme vychladnúť v pekáči.

Kráľovský jablkový koláč

 

 

Potrebujeme:

Piškóta:

3 vajcia

4 polievkové lyžice kr. cukru

2 lyžice hladkej múky

1 lyžica zemiakového škrobu

0,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva

1 čajová lyžička vanilkového cukru

Jablková hmota:

800 gramov jabĺk

Cukor podľa chuti

1 bal. pudingového prášku

Krém:

300 gramov smotany na šľahanie

150 g kyslej smotany

želatínový stužovač za studena

3 polievkové lyžice práškového cukru

Ďalej:

150 gramov tmavej alebo mliečnej čokolády

Postup:

Bielky vyšľaháme s cukrom na sneh, potom do snehu opatrne vmiešame ostatné prísady na cesto pri nízkych otáčkach. Cesto sa navrství na vymastený a vysypaný plech s priemerom 22 cm, pečie sa 25 – 30 minút pri 170 ° C, potom sa nechá vychladiť na izbovú teplotu.

Jablká ošúpeme, nakrájame na kúsky, zalejeme asi 3/4 šálky vody (ak nie sú veľmi šťavnaté), dusíme do mäkka. Nakoniec zahustíme 1 balíčkom vanilkového pudingového prášku. Jablkovú hmotu navrstvíme na vychladnuté cesto, uhladíme a nakoniec pridáme smotanovú vrstvu – smotanu vyšľaháme s cukrom a kyslou smotanou. Nakoniec zahustíme želatínovým stužovačom.

Pred podávaním ozdobte vrch strúhanou čokoládou.

Jablkový blesk s kyslou smotanou

Tento koláč je nielen vynikajúci, ale aj skutočne jednoduchý na prípravu. zvládne ho naozaj každý.

 

 

Na odmeranie surovín používame hrnček s objemom 2 dl.

Tento koláčik je počas jesene u nás v kuchyni pravidelne.

Určite skúste tento fantastický recept.

Potrebujeme:

4-5 ks veľkých jabĺk

2,5 hrnček polohrubej múky

1 hrnček kr. cukru

1 hrnček vlažného mlieka

½ hrnček oleja

2 vajcia

2 lyžičky škorice

2 lyžice kakaa

1 vanilínový cukor

1 lyžička sódy bikarbóny

1 prášok do pečiva

džem, kyslá smotana a čokoláda

Postup:

 

 

Jablká očistíme.

Nastrúhame nahrubo (cca 700g).

 

 

V miske zmiešame všetky suroviny:

Múku, cukor, mlieko, olej, vajcia, škoricou, kakao (nemusíme), sódu bikarbónu a prášok do pečiva.

 

 

Pridáme aj jablká a spojíme.

Väčší plech (cca30x40) si vystelieme papierom na pečenie.

 

 

Vylejeme cesto a pečieme pri teplote 180 ° C.

Čas pečenia je približne 30 minút.

 

 

Ak máme menší plech, koláčik bude vyšší, pečieme dlhšie pri nižšej teplote 170 ° C, aby sa prepiekol.

Po upečení ho potrieme ľubovoľným džemom.

 

 

Polejeme rozpustenou čokoládou zmiešanou s kyslou smotanou.

 

Obrátený jablkový koláč

Potrebujeme:

Jablková náplň:

1 kg jabĺk

1ks vanilkový cukor

1ks škoricový cukor

Cesto:

5 ks vajec

200g práškový cukor

250 g polohrubá múka

1 ks prášok do pečiva

1 dcl oleja

1dcl teplá voda

1-2 PL kakao

Plnka :

3ks zlatý klas

750 ml mlieko

250 g hera

150 g cukor

Postup :

Jablká postruháme, zmiešame s vanilkovým a škoricovým cukrom. Na plech dáme papier na pečenie a naň dáme ochutené jablká.

Vyšľaháme žltka s cukrom, pridáme vodu, olej, múku, kakao, prášok do pečiva a sneh.

Cesto vylejeme na jablká a dáme piecť do predhriatej rúry 180 stupňov cca 35-40minút. Po vychladnutí koláč otočíme  –naspodku je cesto a na tom jablká.

Foto: Ivetka Kruppová Juračková

Z mlieka a zlatých klasov uvaríme puding, necháme vychladnúť. Po vychladnutí vymiešame s herou a cukrom. Plnku natrieme na jablkovú časť, môžeme poliať čokoládou. Ja som koláč posypala kakaom a nastrúhala horkú čokoládu.

 

Jablkový tanec

Potrebujeme:

Cesto:

130 g pšeničnej múky hladkej
70 g zemiakového škrobu
150 g kr. cukru
100 g masla
70 g margarínu
1 vajce
2 žĺtky

Na jablkovú vrstvu:

1,5 kg jabĺk
2 polievkové lyžice masla
2 ks vanilkového pudingového prášku

Krém Stracciatella:

0,5 l smotany na šľahanie 30%
250 g mascarpone
250 g grécky jogurt
0,5 šálky práškového cukru
100 g čokoládových vločiek
5 lyžičiek instantnej želatíny
1/3 pohára vody

Ďalej:

1 ks. citrónové želé

Postup:

Mäkké maslo, margarín a cukor vyšľahajte do peny. Bez prerušenia šľahania najskôr pridajte jeden žĺtok po druhom a potom vajce. Šľahajte ešte niekoľko minút. Zmiešajte múku, škrob a pridajte do vaječnej hmoty.Dôkladne premiešajte pri najnižšej rýchlosti. Cesto rovnomerne navrstvite  na pečenie s rozmermi 20 x 30 cm, ktorý je na spodnej strane vystlaný papierom na pečenie. Cesto je dosť tuhé, takže je najlepšie urobiť to špachtľou.

Vložte do rúry predhriatej na 175 ° C na približne 25 minút a pečte, kým nebude mať svetlo-zlatú farbu (test špáradlom)

Jablková vrstva:

Jablká ošúpte a nastrúhajte nahrubo. Preneste do hrnca, pridajte maslo a duste na miernom ohni 3-4 minúty. Pridajte pudingový  prášok a dôkladne premiešajte. Varte asi 5 minút, kým zmes nezhustne. Nechajte vychladnúť a potom navrstvite na cesto.

Krém Stracciatella:

Nalejte želatínu do studenej vody a nechajte ju napučať, potom zahrievaním rozpustíme. Mascarpone vyšľajte s práškovým cukrom a jogurtom, pridáme aj vyšľahanú smotanu. Za stáleho miešania pridáme želatínu. Nakoniec pridajte čokoládové vločky a tentokrát znovu premiešajte už len ručne, špachtľou.

Hotovú hmotu navrstvite na stuhnutú jablkovú hmotu. Vložte stuhnúť do chladničky a pred podávaním nalejte na vrch citrónovú želatínu.

Bleskový jablkový koláč

Fantastický, šťavnatý a voňavý koláčik , ako stvorený ku kávičke, či k čaju.

 

 

Jeho príprava je blesková, pretože stačí len zmiešať, dať piecť a máte hotovo.

Určite skúste tento jednoduchý recept, zvládne ho aj začiatočník.

Potrebujeme:

3 vajcia

180 ml mlieka

80 g masla

150 g cukru

300 g polohrubej múky

1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

3 jablká

Štipka soli

Na posypanie:

Práškový cukor

Postup:

Vajcia vyšľaháme s cukrom do nadýchanej peny.

 

 

Ja do tejto zmesi zvyknem vždy pridať aj štipku soli.

Pridáme rozpustené maslo a následne aj mlieko.

Zmes dôkladne premiešame.

 

 

Múku zapracujeme s práškom do pečiva – preosejeme do hmoty.

Vymiešame homogénne cesto.

Jablká si ošúpeme, očistíme.

 

 

Nakrájame na malé kúsky, prípadne môžeme nakrájať aj na plátky, ako vám to vyhovuje.

Vmiešame do cesta.

Dobre premiešame.

 

 

Plech si jemne vymastíme a vylejeme naň cesto.

Uhladíme povrch.

Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180 °C.

Čas pečenia je asi 30 – 35 minút, ale riaďte sa podľa svojho spotrebiča.

 

 

Hotový koláč vyberieme z rúry, necháme mierne vychladnúť.

Nakoniec posypeme ho práškovým cukrom.

Nakrájame a môžeme podávať.

Prajeme dobrú chuť! :-)

 

Jablková roláda

Recept na vynikajúcu obrátenú jablkovú roládu z youtube musíte skúsiť.

 

 

Je extrémne jednoduchá a naozaj vynikajúca.

Podeľte sa o tento recept aj so svojou rodinou a známymi.

Potrebujeme:

Cesto:

múka hladká – 120 gr

cukor kr. – 120 gr

vajcia – 3 ks.

prášok do pečiva – 1 lyžička

vanilín – štipka

Náplň:

jablká – 4 kusy

cukor – 2 lyžičky

škorica

citrónová šťava – 1 polievková lyžica

Na posypanie:

práškový cukor

Postup:

Jablká nastrúhame a zmiešame s cukrom, citrónovou šťavou a škoricou.

 

 

Pripravíme si cesto.

V miske vymiešame vajíčka s cukrom do peny.

Pridáme vanilku a nakoniec ručne vmiešame preosiatu múku s práškom do peiva.

 

 

Nastrúhané jablká rozložíme na plech vystlaný papierom (papier zľahka pomastíme).

Na jablká navrstvíme cesto a uhladáme.

 

 

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 25 minút.

Potom obrátime a odstránime papier na pečenie.

 

 

Roládu opatrne zrolujeme, zabalíme do papiera na pečenie.

Necháme vychladnúť.

 

 

Nakoniec posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

Video návod:

 

Jablkový krémeš

Potrebujeme:

6 vajec

6 lyžíc kr. cukru

6 lyžíc polohrubej múky

1 bal. prášku do pečiva

1 kg jabĺk – očistíme ich a nakrájame na tenké plátky

Krém:

4 bal. vanilkového pudingu

1 l vody

8 lyžíc cukru

6 žĺtok

Na vrch:

500 ml smotana na šľahanie

1 stužovať

Postup:

Bielky vyšľaháme na sneh, jedno po druhom primiešame za stáleho šľahanie žĺtky a potom pri nízkych otáčkach aj zvyšné sypké prísady.

Plech vystelieme papierom na pečenie a uložíme naň husto vedľa seba nakrájané plátky jabĺk. Na jablká navrstvíme cesto (plech 39×22 cm) a pri teplote 180 stupňov pečieme asi 30 minút.

Pudingy rozmiešame vo vode, pridáme aj časť cukru a uvaríme hustú hmotu. Do výslednej vychladnutej hmoty opatrne všľaháme aj sneh z bielkov (sneh vyšľaháme s časťou cukru).

Upečené cesto vyberieme z rúry a obrátime naopak tak, aby jablká boli hore. Natrieme krémom a nakoniec vyšľahanou šľahačkou. Necháme vychladiť a podávame.

Tip: ak chcete zužitkovať aj žĺtky, odporúčam zašľahať ich do horúceho pudingu a po vychaldnutí vmiešame sneh z bielkov. :-)

Taliansky jablkový koláč

 

 

Potrebujeme:

5 kyslých jabĺk

100 g roztopeného masla

2 stredne veľké vajcia

250 gramov kr. cukru

1 balíček vanilkového cukru

100 g pšeničnej hladkej múky (alebo podĺa potreby)

Citrónová šťava

0,5 balenia prášku do pečiva

100 ml mlieka

Ďalej:

Maslo na vymazanie formy

Múka na posypanie formy

Cukor v prášku na posypanie

Postup:

Jablká olúpeme, rozkrojíme a na štvrtiny odstránime jadrovník.

Potom štvrtiny nakrájame na veľmi tenké plátky.

Pokvapkáme ich citrónovou šťavou.

Pripravíme si cesto:

V miske zmiešame vajcia s kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom.

Pridáme maslo a mlieko – premiešame.

Do zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva.

Dôkladne zamiešame.

Výsledkom je hladké cesto.

Plátky jabĺk vmiešame do cesta.

Potom zmes vložíme do okrúhlej tortovej formy, ktorá je natretá maslom a vysypaná múkou.

Plech s cestom vložíme do rúry na 180 ° C.

Pečieme asi 45 minút do zlatista.

Nakoniec taliansky jablkový koláč výdatne posypeme práškovým cukrom.

Poznámky k receptu:

Taliansky jablkový koláč chutí najlepšie, keď je vlažný.

 

Nepečený pungočný rez

Potrebujeme:

Maslové sušienky – použite čo najväčšie sušienky a aspoň 2 balenia (na vyloženie plechu, aj na vrchnú vrstvu)

1 kg očistených jabĺk

150 g kryštálového cukru – prípadne podľa chuti a kyslosti jabĺk (ja som mala kyslé)

2 bal. zlatého klasu

250 ml zlatého klasu

Kôru a šťavu z 1 malého citróna

150 g mletých orechov

150 g piškót nalámaných na menšie kúsky

50 g tmavej čokolády

Na polevu:

250 g práškového cukru

3 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžice čerešňovej šťavy

Na sušienky:

50 ml čerešňovej šťavy

1 lyžicu vody

1 lyžicu rumu

Postup:

Jablká nastrúhame, pridáme cukor, citrónovú šťavu a kôru, podlejeme trochou vody a preložíme na plameň a varíme, kým jablká zmäknú. Puding rozmiešame vo vode a vlejeme k jablkám. Varíme za stáleho miešania asi 2-3 minúty.

Potom zložíme z plameňa a ešte do teplej zmesi vmiešame orechy, nalámanú čokoládu a piškóty.

Plech na pečenie vyložíme sušienkami a pokvapkáme ich zmesou čerešňovej šťavy, vody a rumu (nemusíte používať rum, stačí aj aróma). Na sušienky navrstvíme jablkový krém, uhladíme a pokryjeme vrstvou sušienok, ktoré opäť pokvapkáme.

Nakoniec si pripravíme punčovú polevu. Jednoducho stačí zmiešať všetky prísady a vymiešať jednotnú tekutú polevu. Tú navrstvíme na vrchnú vrstvu sušienok a celý zákusok dáme stuhnúť do chladničky.

Majkine jablkové rezy

Potrebujeme:

Na kakaovú piškótu:

8 vajec
1 pohár cukru
1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
1 pohár pšeničnej múky hladkej
3 polievkové lyžice kakaa

Na krém: 

2 šálky mlieka
3/4 pohára cukru
5 žĺtkov
Vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt
2 polievkové lyžice pšeničnej múky hladkej
2 polievkové lyžice zemiakového škrobu
250 g masla

Na jablkovú hmotu:

1 kg jabĺk
3 polievkové lyžice cukru
2 bal. vanilkového pudingu

Ďalej:

Vanilkové sušienky

Postup:

Piškóta:

Bielky oddelíme od žĺtkov. Pridáme do nich štipku soli a šľaháme. Na záver pridáme cukor a vyšľaháme na hustý sneh. Pri nízkej rýchlosti všľaháme jeden žĺtok za druhým.

Preosejeme múku s kakaom a práškom do pečiva. Pridáme do vaječnej hmoty a dôkladne premiešame.

Pečieme 35-40 minút pri teplote 180 stupňov (forma 25 x 26 cm). Necháme vychladnúť.

Po vychladnutí rozrežeme na dve rovnaké časti.

Krém:

Žĺtky vyšľaháme s cukrom, múkou a 1/2 šálky mlieka, zvyšok mlieka dáme variť. Potom vmiešame žĺtkovú zmes a uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť a do vychladnutej hmoty vmiešame našľahané maslo.

Jablková hmota:

Jablká nastrúhame a s cukrom dusíme asi 10 minút. Potom do hmoty vmiešame pudingové prášky a uvaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.

Vrstvíme:

1/2 kakaovej piškóty, 1/2 vanilkového krému, vrstva sušienok, 1/2 jablkovej hmoty, vrstva sušienok, zvyšok jablkovej hmoty, zvyšok krému a druhá časť kakaovej piškóty. Na vrch môžeme naliať kakaovú polevu.

Koláč odložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky, sušienky krásne zmäknú a celý koláč bude krásne vláčny a jemný.

Balkánsky jablkový koláč!

 

Potrebujeme:

4 vajcia

130 ml oleja

200 g kr. cukru

200 g hladkej múky

130 ml vody

1 bal. prášku do pečiva

1 bal vanilkového cukru alebo

Plnka:

900 ml vody

200 g práškového cukru

1 kg nakrájaných ošúpaných jabĺk

2 vanilkové pudingy

100 ml vody

Na ozdobu:

Smotana na šľahanie – 2 tégliky

Postup:

Bielky a žĺtky oddelíme, bielky vyšľaháme s cukrom (cukor pridávame postupne) na sneh. Žĺtky vyšľaháme s olejom (olej pridávame postupne), pridáme vanilkový cukor alebo vanilku, vodu (tiež pridávame postupne). Vmiešame aj preosiatu múku s práškom do pečiva a vyšľaháme do hladka (sypkú zmes pridávame do hmoty tiež postupne). Trochu sypkej zmesi si odložíme bokom a vmiešame až do žĺtkovo-snehovej hmoty. Nakoniec ručne vmiešame obe hmoty – žĺtkovú aj bielkovú a primiešame aj zvyšnú múčnu zmes.

Plech na pečenie si vymastíme, vysypeme múkou a navrstvíme cesto. Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 minút.

Vo vode rozpustíme cukor a pridáme nakrájané jablká. Varíme asi 20 minút. Potom pridáme pudingové prášky rozmiešané v 100 ml vody a varíme do zhustunutia. Ešte horúcu zmes navrstvíme na cesto. Necháme vychladiť a ozdobíme šľahačkou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn