Skvelý dezert, ktorý som robila pred pár dňami, pretože som nevedela, ako spracovať popadané jablká. Naša stará jabloň opäť nesklamala a zarodila tak, že jablká nestíhame spotrebúvať. Bohužiaľ, väčšina opadáva a preto na dlhšie uskladenenie nie sú vhodné. Preto vždy v lete oprášim staré dobré jablkové recepty a pustím sa do pečenia.
Potrebujeme:
1 šálku (1 šálka = 250 ml) kr. cukru
3 šálky hladkej múky
1 bal. vanilkového cukru
2 lyžičky prášku do pečiva
230 g masla
3 žĺtky
Štipku soli
2 lyžice kyslej smotany
Náplň:
5 menších jabĺk
Tvaroh zmiešaný s medom – voliteľné
Postup:
V miske zmiešame všetky prísady na prípravu cesta a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme na 1 hodinu do chladničky. Potom preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme na plát hrubý asi 3-5 mm a vykrajujeme z neho kolieska s priemerom asi 8 cm (prípadne aj menšie, podľa toho, aké chcete mať veľké koláčiky).
Na ½ kruhu uložíme tenký plátok jablka (ošúpaného a bez jadierok) a 1-2 lyžičky tvarohu. Jednoducho preložíme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút. Nakoniec môžeme poprášiť práškovým cukrom a môžeme si pochutnávať.