Jablková slimáky ako dych: Úžasné cesto z hrnčeka, vyjde vás na pár centov – z 1 vajíčka plný plech!

Vynikajúce a úplne jednoduché maslové slimáky, ktoré krásne vyzerajú a chutia absolútne famózne.

Potrebujeme:

1 hrnček teplého mlieka (1 hrnček = 200 ml)

1/4 hrnčeka oleja (50 ml oleja)

1 vajce

1 lyžica kr. cukru

1 lyžička soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

cca 3 hrnčeky hladkej múky preosiatej múky (múku pridávajte postupne, sami uvidíte, koľko budete potrebovať)

1 bal. sušeného droždia

Na potretie:

1 žĺtok

Ďalej:

4 jablká, cukor, škorica

Postup:

Mlieko zmiešame s olejom, vajíčkom, cukrom a soľou – zamiešame metličkou.

Do zmesi pridáme múku, sušené droždie a rukami zamiesime cesto. Múku pridávame podľa potreby tak, aby nám vzniklo jednotné vláčne cesto. Začnite 1 hrnčekom múky a postupne pridávajte ďalšiu múku podľa potreby.

Takto by malo vyzerať vypracované cesto. Teraz ho necháme podkysnúť, aby narástlo. Na teplom mieste postačí pol hodinka.

Cesto potom na pracovnej doske krátko premiesime.

Cesto rozdelíme na cca 6 častí, každú rozvaľkáme na plát a rozrežeme na 3 časti.

Jednu polovicu narežeme na pásiky. Na nenarezanú časť po dĺžke navrstvíme zmes jabĺk a škorice. Na túo náplň si jednoducho nakrájame nadrobno jablká, pridáme cukor, škoricu a dáme variť na plameň. Keď jablká zmäknú odstavíme. Jablká sa dajú použiť aj surové, prípadne nastrúhané.

Stočíme, ako to vidíte na obrázku.

Slimáky uložíme na plech vystlaný papierom, prikryjeme utierkou a necháme ešte podrásť, kým sa nám nahreje rúra.

Potrieme žĺtkom a dáme piecť.

Pri teplote 180 stupňov pečieme dozlatista. Slimáky sú nádherne mäkučké a vláčne.