Ak sa vám už míňajú nápady, ako spracovať domácu úrodu jabĺk, skúste tento výborný nápad.
Jablkové slimáky so škoricou si zamiluje celá rodina, sú skutočne vynikajúce.
Tieto jablkové slimáky podľa Moniky Trogárovej vám rozvoňajú celú kuchyňu a potešia vaše chuťové poháriky. Výborná maškrta k čaju aj ku káve!
Potrebujeme:
270 g hladkej múky
2 jablká
8 g sušeného droždia
80 g kryštálového cukru
1 ČL soli
vanilkový cukor
1 vajce
100 ml teplého mlieka
Na potretie:
1 žĺtok
trochu mlieka
Ďalej:
džem
Na posypanie:
práškový cukor
Postup:
Do misy si nasypeme preosiatu múku, do stredu urobíme jamku.
Do jamky nasypeme sušené droždie.
Následne pridáme aj cukor, soľ, vanilkový cukor.
Primiešame jedno vajíčko.
Zalejeme teplým mliekom a vypracujeme kompaktné nelepivé cesto.
Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou.
Necháme kysnúť 40 minút.
Potom si ho preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
Jablká nakrájame na tenšie mesiačiky.
Cesto si vyvaľkáme, naukladáme naň na mesiačiky pokrájané jablká.
Zrolujeme do rolky.
Na kraji cesto potrieme vodou, aby lepšie lepilo, rolku zlepíme a nakrájame na hrubšie kúsky.
TIP:
Ak chcete, môžete jablká postrúhať a navrstviť jemnú jablkovú hmotu – podľa chuti môžete pridať aj škoricu.
Slimáky naukladáme vedľa seba na plech.
Potrieme vyšľahaným žĺtkom s mliekom.
Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 – 30 minút.
Hotové slimáčiky potrieme vymiešaným jablkovým džemom.
Nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť!