Rýchle a mäkučké jablkové rožteky, ktoré nekysnú: Ak máte doma 1 téglik kyslej smotany, toto cesto určite skúste!

1424

Rožteky sú naozaj vynikajúce, vyskúšajte, budete nadšení. Sú ľahké ako pierko, len sa tak po nich zaprášilo. Svokra mi poradila, aby som do cesta pridala aj kyslú smotanu, sú famózne!

Potrebujeme:

600 g hl. múka

1 bal prášok do pečiva

200 ml mlieko

1 lyžica cukor kr.

100 ml olej rastlinný

1 lyžička soľ

42 g čerstvé droždie

200 ml kyslá smotana

Náplň: Džem, lekvár, nutella, ovocie, alebo tvaroh

Na potretie: 1 ks žĺtok, 1 lyžica teplé mlieko

Postup:

Do 200 ml teplého mlieka rozmrvíme droždie, pridáme cukor a trochu múky a necháme vzísť kvások. Zatiaľ si peosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme olej, soľ, smotanu, kvások a vypracujeme hladké cesto. S cestom hneď pracujeme bez kysnutia. Rozdelíme ho na 4 časti.

Každú časť rozvaľkáme do kruhu na hrúbku pol centimetra a rozdelíme na 8 trojuholníkov. Na širšiu časť uložíme plátok jablka, trochu cukru a škorice. Okraje pri plnke preložíme, aby nevytiekla. Zrolujeme do tvaru rožteka.

Ak chcete ešte krajší tvar postupujte takto – cesto rozvaľkáme na štvorec a nakrájame na dlhé pásy.

Pásy v polovici prekrojíme.

Na jednej polovici urobíme pomocou noža zárezy. Na druhú uložíme plátok jablka s trochou cukru a škoricou.

Zrolujeme.

Uložíme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Necháme postáť 10 minút. Povrch potrieme žĺtkom, ktorý sme rozšľahali s jednou lyžicou teplého mlieka. Pečieme pri teplote 180 °C do zlatista.

Po upečení môžeme posypať práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Témy:


Pridajte svoj komentár