Jablkové oblaky: Náš najobľúbenejší krémový pudingáč s jablkami a kyslou smotanou – jemnejší ako veterníky!

Tento koláčik chutí absolútne fantasticky. Môj manžel vyhlásil, že ju jemnejší a ešte chutnejší ako jeho obľúbený veterník.

Potrebujeme:

    • 500 g múky polohrubej
    • 250 g masla
    • 1 hrnček práškového cukru
    • 1 vajce + 2 žĺtky
    • 2  polievkové lyžice hustá kyslá smotana
    • 1 lyžičky prášku do pečiva
    • citrónová kôra
    • Okrem toho: 1,5 kg jabĺk
    • 2 bal. pudingu – podľa chuti
    • 4 lyžice cukru
    • 700 ml mlieka

Postup:

Múku pretrite práškovým cukrom a práškom do pečiva. Nastrúhame maslo a vymiešame drobivú zmes. Pridáme žĺtky,vajce, smotanu a citrónovú kôru. Rýchlo vymiešame. Cesto rozdelíme ich na dve časti (2/3 a 1/3), vložíme ich do fólie a uložíme ich do chladničky na dve hodiny.

Pripravíme si veľký plech na pečenie. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na dno plechu, popicháme vidličkou a dáme piecť do rúry pri teplote 175 stupňov na 15 minút.  Medzitým z 50 ml mlieka, 2 pudingových práškov 4 polievkových lyžíc cukru pripravíme puding. Potom očistíme jablká a nakrájame na kúsky. Na cesto uložíme nakrájané jablká. Na jablká navrstvíme horúci puding. Na koniec nastrúhame na vrch, druhú časť cesto. Vložíme do predhriatej rúry na 180 ° C a pečieme asi 45-50 minút. Horúci koláčik posypeme práškovým cukrom.

zdroj: mojewypiekiinietylko