Tento koláčik chutí absolútne fantasticky. Môj manžel vyhlásil, že ju jemnejší a ešte chutnejší ako jeho obľúbený veterník.
Potrebujeme:
-
- 500 g múky polohrubej
- 250 g masla
- 1 hrnček práškového cukru
- 1 vajce + 2 žĺtky
- 2 polievkové lyžice hustá kyslá smotana
- 1 lyžičky prášku do pečiva
- citrónová kôra
- Okrem toho: 1,5 kg jabĺk
- 2 bal. pudingu – podľa chuti
- 4 lyžice cukru
- 700 ml mlieka
Postup:
Múku pretrite práškovým cukrom a práškom do pečiva. Nastrúhame maslo a vymiešame drobivú zmes. Pridáme žĺtky,vajce, smotanu a citrónovú kôru. Rýchlo vymiešame. Cesto rozdelíme ich na dve časti (2/3 a 1/3), vložíme ich do fólie a uložíme ich do chladničky na dve hodiny.
Pripravíme si veľký plech na pečenie. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na dno plechu, popicháme vidličkou a dáme piecť do rúry pri teplote 175 stupňov na 15 minút. Medzitým z 50 ml mlieka, 2 pudingových práškov 4 polievkových lyžíc cukru pripravíme puding. Potom očistíme jablká a nakrájame na kúsky. Na cesto uložíme nakrájané jablká. Na jablká navrstvíme horúci puding. Na koniec nastrúhame na vrch, druhú časť cesto. Vložíme do predhriatej rúry na 180 ° C a pečieme asi 45-50 minút. Horúci koláčik posypeme práškovým cukrom.
zdroj: mojewypiekiinietylko