plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jablková štrúdľa, ktorá si ma získala: Recept je jednoduchý a výsledok úplne neskutočný!

Pripravte si doma obľúbenú jablkovú pochúťku, s ktorou si spríjemníte jesenné večery.

Tento voňavý a sladký jablkový závin mi pripravovala babka počas môjho detstva – zbožňujem ho do dnešných dní.

 

 

Nenáročný recept na šťavnatú jablkovú štrúdľu z youtube kanála Готовим дома.

Potrebujeme:

Na cesto:

400 g tvarohu

4 PL kyslej smotany

50 g masla

1 vajce

2 PL kryštálového cukru

štipku soli

300 g polohrubej múky

1 ČL prášku do pečiva

1 ČL vanilkového cukru

Na náplň:

 

 

700 g jabĺk

1 PL kryštálového cukru

2 PL masla

1/2 ČL škorice

1 ČL vanilkového extraktu

hrozienka (voliteľné)

Na pomastenie:

1 žĺtok

1 PL mlieka alebo kyslej smotany

Postup:

Neošúpané jablká nakrájame na štvrtiny.

Odstránime jadierka.

Nakrájame na malé kocky.

 

 

Nakrájané jablká vložíme do misky a na panvici roztopíme maslo.

Pridáme cukor a premiešame. Potom pridáme škoricu, vanilkový extrakt a dôkladne zamiešame.

Nakoniec pridáme jablká, premiešame a dusíme 5 minút.

Do samostatnej misky pridáme tvaroh.

 

 

Pridáme vajce.

Nasypeme cukor.

Ďalej pridáme soľ a špachtľou premiešame.

 

 

Pridáme zmäknuté maslo a zamiešame.

Potom pridáme smotanu a miešame.

Do zmesi nasypeme časť múky, pridáme prášok do pečiva, vanilkový cukor a premiešame.

 

 

Nasypeme zvyšok múky a rukami vymiesime.

Potom cesto preložíme na stôl a pokračujeme v miesení.

Cesto rozdelíme na dve časti.

 

 

Jednu časť cesta vložíme do plastového vrecka.

Vložíme na 5 minút do chladničky.

Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.

 

 

Na cesto nanesieme vychladnutú jablkovú plnku.

Môžeme posypať hrozienkami.

Potom cesto zrolujeme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Rovnaký postup zopakujeme aj s druhým cestom.

V malej miske vymiešame žĺtok s mliekom.

Zmesou potrieme vrch cesta.

 

 

Záviny vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme do zlatista pri teplote 180°C.

Po upečení posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes