Pripravte si doma obľúbenú jablkovú pochúťku, s ktorou si spríjemníte jesenné večery.
Tento voňavý a sladký jablkový závin mi pripravovala babka počas môjho detstva – zbožňujem ho do dnešných dní.
Nenáročný recept na šťavnatú jablkovú štrúdľu z youtube kanála Готовим дома.
Potrebujeme:
Na cesto:
400 g tvarohu
4 PL kyslej smotany
50 g masla
1 vajce
2 PL kryštálového cukru
štipku soli
300 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL vanilkového cukru
Na náplň:
700 g jabĺk
1 PL kryštálového cukru
2 PL masla
1/2 ČL škorice
1 ČL vanilkového extraktu
hrozienka (voliteľné)
Na pomastenie:
1 žĺtok
1 PL mlieka alebo kyslej smotany
Postup:
Neošúpané jablká nakrájame na štvrtiny.
Odstránime jadierka.
Nakrájame na malé kocky.
Nakrájané jablká vložíme do misky a na panvici roztopíme maslo.
Pridáme cukor a premiešame. Potom pridáme škoricu, vanilkový extrakt a dôkladne zamiešame.
Nakoniec pridáme jablká, premiešame a dusíme 5 minút.
Do samostatnej misky pridáme tvaroh.
Pridáme vajce.
Nasypeme cukor.
Ďalej pridáme soľ a špachtľou premiešame.
Pridáme zmäknuté maslo a zamiešame.
Potom pridáme smotanu a miešame.
Do zmesi nasypeme časť múky, pridáme prášok do pečiva, vanilkový cukor a premiešame.
Nasypeme zvyšok múky a rukami vymiesime.
Potom cesto preložíme na stôl a pokračujeme v miesení.
Cesto rozdelíme na dve časti.
Jednu časť cesta vložíme do plastového vrecka.
Vložíme na 5 minút do chladničky.
Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
Na cesto nanesieme vychladnutú jablkovú plnku.
Môžeme posypať hrozienkami.
Potom cesto zrolujeme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Rovnaký postup zopakujeme aj s druhým cestom.
V malej miske vymiešame žĺtok s mliekom.
Zmesou potrieme vrch cesta.
Záviny vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme do zlatista pri teplote 180°C.
Po upečení posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: