Jablková smršť: Takúto dobrotu z jabĺk a nadýchanej peny ste ešte nejedli!

Na prvý pohľad sa zdá, že torta je náročná na prípravu, ale nie je to tak. Recept podľa webu jemchyjinka je veľmi jednoduchý, ale výsledok poteší svojou úžasnou chuťou. Tento koláč namiesto koláča varím na sviatky.

Potrebujeme:

100 g cukru

Dva žĺtky

150 g masla

Lyžička kukuričného škrobu;

200 g hl. múky;

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Štipka soli;

1/2 lyžičky prášku do pečiva

Náplň:

3 lyžice kr. cukru

Päť alebo šesť jabĺk

20 g masla

Na penu:

Štyri bielky

Štipka kyseliny citrónovej

80 g krupicového cukru

Postup:

Maslo dáme do mäkkého stavu do hlbokej misy, pridáme cukor a miešame.

Do zmesi pridáme žĺtky a pridáme škrob. Opäť premiešame vidličkou.

Primiešame múku, prášok do pečiva a štipku soli.

Cesto premiesime a potom vložíme na 20 minút do chladničky.

Náplň:

Polovicu jabĺk nakrájame na plátky.

Preložíme do hlbokej misy a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Druhú časť ovocia nakrájame na drobné kocky.

Na panvicu dáme kúsok masla, zohrejeme a pridáme kocky jabĺk, pridáme cukor a za stáleho miešania niekoľko minút stále dusíme.

Cesto navrstvíme do formy tak, že čiastočne pokrýva aj boky.

Rúru nastavíme na 180 ° a po zahriatí vložíme formu s cestom. Doba pečenia je 8 – 10 minút.

Potom vyberieme formu a posypeme cesto trochou škrobu. Teraz rozložíme na cesto náplň: najskôr dusené jablká a na ne čerstvé.

Posypeme cukrom a vrátime do rúry. Pečieme tentokrát asi pol hodiny.

Pena:

Biele vyšľaháme, postupne do nich pridáme cukor. Pridáme tiež štipku kyseliny citrónovej. Šľaháme, kým sa nevytvorí pevný sneh.

Takmer hotový koláč vyberieme z rúry a na vrch rozotrieme vyšľahanú bielkovú hmotu. Robte to bežnou lyžicou.

Vrátime späť na 10 minút do rúry, aby sneh zhnedol.