zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Bič na tráviace ťažkosti: Pomoc zo záhrady, ktorú oceníte pri bolesti brucha, pálení záhy a nafukovaní!

Dnes vám predstavíme dvoch úžasných ľudových pomocníkov na problémy s trávením, pálením záhy, plynatosťou a kŕčmi.

Najlepšie je, že sú v každej domácnosti, ale na ich účinky sa už skoro zabudlo.

Zlatý mok, ktorý funguje zázračne rýchlo

 

 

Zemiaky sú lahôdka, ktorá v slovenskej kuchyni rozhodne nemôže chýbať. Počuli ste však už o zemiakovom moku?

 

Išlo o zázračného pomocníka, ktorého mali naši starí rodičia vždy po ruke.

Hoci sa mu hovorilo liek chudobných, v skutočnosti sú jeho účinky na nezaplatenie.

A to nielen preto, že je veľmi lacný, ale účinkuje ohromne rýchlo.

Keď sa dozviete, čo všetko dokáže, nebudete piť už žiadny iný.

 

 

Zemiaky sa na starý kontinent dostali z Ameriky a pôvodne sa pestovali kvôli pekným kvetom.

Netrvalo to však dlho a ľudia s nimi začali experimentovať.

Objavili nielen ich skvelú chuť, ale aj liečivú silu.

Kým na tanieri ich mávame tepelne spracované, v domácej lekárni ich naši predkovia využívali v  prirodzenej surovej forme.

A za pravdu im po najnovšom dávajú aj vedci.

 

 

Čo dokáže krumplový mok? 

-už 1 lyžička pomôže pri pílení záhy

-pomáha pri nevoľnosti a bolesti brucha

-znižuje krvný tlak

-pomáha proti bolesti hlavy, dokonca aj proti migréne

-stimuluje trávenie

-blahodárne pôsobí pri žalúdočných vredoch

-silné antibakteriálne účinky

-ozdravuje pleť

Chutia aj liečia

Tejto plodine sa u nás mimoriadne darí, a to aj v oblastiach s „chudobnejšou“ zeminou. Zemiaky tak stačí iba zohnať a pustiť sa do ich úpravy.

Môžeme ich buď nastrúhať ručne alebo v stroji.

Dôležité však je, aby bola ich konzistencia čo najjemnejšia a potom stačí už len vypiť.

Vhodná je pre ľudí, ktorí majú záujem o zdravý životný štýl, ale aj pre tých, ktorí majú žalúdočné problémy, vysoký tlak či bolesti hlavy.

Ak by vám nápoj nechutil, môžete ho trochu osladiť prírodným medom, určite však nepoužívajte rafinovaný cukor.

Pridajte olej

 

 

Ak však tekutinu zmiešame s olejom – napríklad makovým, ktorý má sám o sebe množstvo skvelých účinkov, – môžeme zmes aplikovať aj na pokožku.

Oplatí sa nám to vtedy, ak bola vystavená extrémnym teplotám – či už pri spálení od slnka, alebo poškodená silným mrazom.

Zemiakový džús tak nájde uplatnenie nielen počas zimy, ale aj v lete.

Na bolesť , plynatosť a zlé trávenie – druhý recept

 

 

Ak vás bolí brucho, trpíte plynatosťou a zle vám trávi, dokáže vám to znepríjemniť deň.

Našťastie existuje prvá pomoc z prírody, ktorá by vám v tomto stave mohla pomôcť.

Jediné, čo potrebujete, je jablko!

 

 

Stavte na túto radu a zakrátko môžete pocítiť úľavu.

Potrebujeme:

1 – 2 jablká

Postup:

Pekné veľké jablko po dôkladnom umytí ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.

 

 

Potom počkajte, kým zhnedne a pustí šťavu. 

Ak sa tak stalo, jedzte ho vždy nalačno, pretože vytvára blahodarný povlak na črevnom trakte.

Opakujte to niekoľkokrát denne, vždy pred jedlom. 

Účinne upokojuje podráždené črevá.

Prečo je konzumácia jabĺk prospešná pre trávenie?

 

Jablká majú vysoký obsah pektínu. 

Ide o špeciálny uhľohydrát, ktorý nedokážu rozložiť enzýmy v ľudskom tele, ale baktérie žijúce v tráviacom systéme ho premenia na zlúčeniny, ktoré chránia črevnú sliznicu. 

Pektín tiež dodáva troskotvorné látky do stolice, čo pomáha zmierniť hnačku a zápchu. 

Ak sa jablko konzumuje v surovom stave, napomáha tráveniu.

Ďalšie zdravotné účinky jablka

 

Jablká sú bohaté na vitamíny, aj minerály a okrem toho obsahujú fosforečnú a jablčnú kyselinu.

Priaznivo pôsobia na mozog, upravujú činnosť obličiek a pečene.

Pomáhajú predchádzať infarktu a stresu.

Dve až tri jablká denne môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu.

Jablko bráni vzniku artériosklerózy.

Znižujú pravdepodobnosť vytvárania žlčových kameňov.

Môžu urýchliť liečbu pri chrípke a prechladnutí.

Vďaka fotochemikáliám a polyfenolom sú jablká veľmi prospešné pre astmatikov.

Jablká pomáhajú hydratovať telo, vďaka čomu udržiavajú zdravšiu a mladšiu pokožku.

 

 

Doprajte si preto aspoň jedno jablko denne aj v prípade, že netrpíte tráviacimi ťažkosťami a urobíte službu svojmu telu.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie