Jabĺčka v oblakoch: Keď neviem čo s jablkami, vždy robím tento koláč – je nesmierne dobrý a pritom jednoduchý!

140

Výborný jablkový koláč s krémom a strúhaným cestom. Chutí naozaj ako obláčik.

Potrebujeme:

500 g polohrubá múka preosiatej

250 g maslo

1 hrnček práškový cukor

1 ks vajcia

2 ks žĺtky

2 PL kyslá smotana

1 lyžička prášku do pečiva

podľa chuti citrónová kôra

Ďalej:

1,5 kg jablká

2 bal. zlatý klas

Cukor podľa chuti

700 ml mlieko

200 g jemný tvaroh

Postup:

Múku s práškovým cukrom a práškom do pečiva nasypeme do misky, pridáme aj nastrúhané maslo a všetko spolu zmiešame. Vypracujeme drobivú zmes a primiešame aj všetky ostatné prísady na cesto. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti – jednu väčšiu, jednu menšiu a zabalené do fólie vložíme do chladničky. Dobré je nechať cesto odležať aspoň na 2 hodiny.

Väčšia cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu, popicháme ho vidličkou a dáme zapiecť do rúry. Pečieme na 180 stupňov asi 5 minút. Potom ho vyberieme.

Na takto jemne upečený plát cesta naukladáme na kocky nakrájané jablká (alebo nastrúhané a odšťavené) a tie zalejeme uvareným pudingom, do ktorého sme vmiešali aj tvaroh.

Na puding nastrúhame menšie cesto a dáme zapiecť do rúry. Pečieme asi 25 minút. Upečený posypeme práškovým cukrom.

Témy:


Pridajte svoj komentár