Predstavte si chutné, jemné cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku a k tomu chuť skaramelizovaných jabĺk. Už sa vám zbiehajú slinky? Je to naozaj pochúťka, ktorá stojí za to!
Potrebujeme:
450 g múky
150 ml mlieka
2 ČL droždia
3 PL kryštálového cukru
200 g masla
štipka soli
Náplň:
500 g jabĺk
50 g masla
80 g kryštálového cukru
120 ml mlieka
1 ČL škorice
1 ČL vanilkového cukru
Postup:
Teplé mlieko si rozmiešame s droždím a cukrom. Do múky pridáme štipku soli a zmiešame so zmäknutým maslom. Keď nám vznikne sypká hmota, pridáme mliečnu zmes a vypracujeme cesto.
Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu. Medzitým si pripravíme plnku. Maslo si roztopíme na panvici a pridáme cukor. Necháme skaramelizovať a vložíme očistené, nakrájané jablká. Podlejeme mliekom a dusíme do mäkka. Potom pridáme škoricu a vanilkový cukor. Dobre premiešame.
Z cesta odkrojíme jednu tretinu, rozvaľkáme na obdĺžnik a orežeme do pravidelného tvaru podľa papierovej šablóny.
Zvyšné dve tretiny rozvaľkáme na väčší obdĺžnik. Na polovicu cesta navrstvíme jablká a prikryjeme zvyšnou tretinou cesta.
Kraje zatlačíme vidličkou. Zvyšnú časť väčšieho cesta narežeme na rovnomerné prúžky a prekladáme do kríža na vrchné cesto.
Kraje opäť pritlačíme vidličkou.
Pečieme asi 25 minút vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Nakrájame a podávame. Dobrú chuť!