plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jablčník s ktorým na 100% zabodujete! To cesto sa rozplýva na jazyku.

Predstavte si chutné, jemné cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku a k tomu chuť skaramelizovaných jabĺk. Už sa vám zbiehajú slinky? Je to naozaj pochúťka, ktorá stojí za to!

Potrebujeme:

450 g múky

150 ml mlieka

2 ČL droždia

3 PL kryštálového cukru

200 g masla

štipka soli

Náplň:

500 g jabĺk

50 g masla

80 g kryštálového cukru

120 ml mlieka

1 ČL škorice

1 ČL vanilkového cukru

Postup:

Teplé mlieko si rozmiešame s droždím a cukrom. Do múky pridáme štipku soli a zmiešame so zmäknutým maslom. Keď nám vznikne sypká hmota, pridáme mliečnu zmes a vypracujeme cesto.

Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu. Medzitým si pripravíme plnku. Maslo si roztopíme na panvici a pridáme cukor. Necháme skaramelizovať a vložíme očistené, nakrájané jablká. Podlejeme mliekom a dusíme do mäkka. Potom pridáme škoricu a vanilkový cukor. Dobre premiešame.

Z cesta odkrojíme jednu tretinu, rozvaľkáme na obdĺžnik a orežeme do pravidelného tvaru podľa papierovej šablóny.

Zvyšné dve tretiny rozvaľkáme na väčší obdĺžnik. Na polovicu cesta navrstvíme jablká a prikryjeme zvyšnou tretinou cesta.

Kraje zatlačíme vidličkou. Zvyšnú časť väčšieho cesta narežeme na rovnomerné prúžky a prekladáme do kríža na vrchné cesto.

Kraje opäť pritlačíme vidličkou.

Pečieme asi 25 minút vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch. Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Nakrájame a podávame. Dobrú chuť!

 



 

Najlepšie recepty na dnes