plny-hrniec_transparent_negativ.png

Môj najlepší jablkový koláč s extra hrubou jablkovou vrstvou a šľahačkou!

Ideálny recept (nielen) pre všetkých milovníkov jabĺk a sladkých dobrôt.

Osviežujúca jablková torta ako dokonalý zákusok na každú príležitosť.

 

 

Famózny recept na najchutnejší jablkový koláč z youtube kanála Nobbi’s Kochstunde.

Potrebujeme:

Na cesto:

125 g špaldovej múky typ 630

5 g prášku do pečiva

125 g masla

100 g kryštálového cukru

1 balenie Bourbon vanilky

pár kvapiek vanilkovej esencie

3 vajcia

35 ml mlieka

Na plnku:

 

 

2 kg sladkých jabĺk

50 g kukuričného škrobu

150 g kryštálového cukru

šťavu z jedného citróna

kôru z jedného citróna

300 ml jablkovej šťavy

Na krémovú polevu:

 

 

400 ml smotany na šľahanie

2 balenia stabilizátora šľahačky

50 g práškového cukru

Na posypanie:

1 PL škoricového prášku

Postup:

Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Vnútorný okraj vymastíme maslom a tiež vystelieme.

V miske zmiešame múku s práškom do pečiva.

V ďalšej miske zmiešame cukor s vanilkovým cukrom. Do hlbokej misky pridáme maslo.

Mixérom ho vyšľaháme do krémova.

 

 

Pridáme cukor a pokračujeme v intenzívnom miešaní.

Postupne po jednom pridáme vajcia a šľaháme.

Potom pridáme vanilkovú esenciu.

 

 

Počas šľahania pridávame múku a mlieko.

Cesto vložíme do formy a zarovnáme.

Rúru predhrejeme na 180°C (horný/spodný ohrev).

 

 

Cesto pečieme 25 minút.

Hneď ako cesto vychladne, vyberieme z formy a odstránime papier.

Potom cesto vložíme do tortového krúžka.

 

 

Z citróna vytlačíme šťavu.

Jablká ošúpeme a nakrájame na štvrtiny.

Odstránime stonku a jadrovník, nakrájame na kocky a vložíme do hlbokej misky.

 

 

Do misky s jablkami pridáme citrónovú šťavu a trochu cukru.

Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a premiešame.

Jablká preložíme do hrnca na sporáku.

 

 

Pridáme zvyšok cukru a zamiešame.

Hrniec prekryjeme pokrievkou a za občasného miešania varíme, kým jablká nezmäknú a nepustia šťavu.

Do misky so škrobom pridáme jablkovú šťavu a dôkladne premiešame.

 

 

Do hrnca pridáme zvyšok jablkovej šťavy a zamiešame.

Potom to celé privedieme do varu a pridáme rozmiešaný škrob.

Všetko spolu minútu intenzívne miešame.

 

 

Plnku nalejeme do formy.

Zarovnáme a prekryjeme potravinovou fóliou.

Formu vložíme do chladničky, kým plnka nestuhne.

 

 

V nádobe vyšľaháme smotanu.

Pridáme práškový cukor.

Aby bol krém dostatočne tuhý, počas šľahania pridáme stabilizátor.

 

 

Šľahačku rozotrieme na jablkovú plnku.

Dezert vložíme do chladničky.

Po vybratí z chladničky odstránime formu, vrch posypeme škoricou a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes