plny-hrniec_transparent_negativ.png

Legendárne ISCHELSKÉ tortičky s orechovou plnkou podľa mojej maminky: Na vianočnom stole nemôžu chýbať, tu je recept!

Tieto koláčiky na sviatky nesmú chýbať, úžasne krehké cesto a fantastický orechový krém.

 

 

Nvyše zdobenie z roztopenej čokolády a ak chcete, môžete použiť aj polovice orechov, alebo mandľu.

Tento recept má roky odskúšaný a radím ho každému, kto zbožňuje tradičné vianočné recepty.

Potrebujeme:

 

Cesto:

150 g maslo

150 g práškový cukor

1 bal. vanilkový cukor

2 ks žĺtok

2 lyžice rum

400 g hladká múka

štipka soľ

1 bal. prášok do pečiva

Náplň:

100 g mleté orechy

3 lyžice marhuľová marmeláda

Ďalej:

na poliatie:

čokoláda

 

 

na ozdobu:

polovica orecha

Postup:

Maslo s cukrom a vanilkou vyšľaháme do peny.

Pridáme žĺtky, rum a následne aj zmiešané sypké suroviny.

 

 

Vypracujeme guľôčku, ktorú odložíme do chladničky na hodinku a potom z cesta vyvaľkáme tenký plát.

Z vyvaľkaného plátu cesta vykrojíme kolieska, ktoré upečieme na papieri na pečenie.

 

 

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov po dobu 7 minút (sledujeme, každá rúra pečie inak, čas je len orientačný).

Mleté oriešky zmiešame s marmeládou – tiež je množstvo len orientačné, záleží na hustote marmelády.

Urobíme takú plnku, aby nebola príliš hustá, ani príliš riedka.

Zlepujeme 2 kolieska.

 

 

Následne vrch namočíme do čokoládovej polevy (ja robím čokoládovú polevu tak, že rozpustím vysokopercentnú čokoládu vo vodnom kúpeli, pridám na 100 g čoko 1 lyžicu masla).

Na vrch do čokolády položíme polovicu orieška a necháme stuhnúť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes