Írsky jogurtový chlieb bez kysnutia

Domáce pečivo sa nedá ničím nahradiť. Jedniným problémom je jeho zdĺhavá príprava a predovšetkým čakanie na to, aby cesto správne vykyslo. Preto som sa rozhodla vyskúšať recept na Írsky chlieb, ktorý je známy svojou jednoduchou a rýchlou prípravou (namiesto kvásku sa používa soda bikarbona). S výsledkom som bola viac ako spokojná. Chlebík bol nadýchaný, chrumkavý a vďaka pridanému jogurtu mäkkučký aj na druhý deň.

Potrebujeme:

450 g hladkej špaldovej múky

1 lyžička soli

1 lyžička kryštálového cukru

1 lyžička sódy bikarbóny

500 g bieleho jogurtu

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, cukor, sódu bikarbónu a pridáme biely jogurt.

Všetky ingrediencie jemne premiešame, aby sa spojili do hladkého cesta.  Dávajte však pozor, aby ste cesto nemiesli – stačí ho len zľahka premiešať, v tom spočíva jeho kúzlo. :-)

Cesto jemne premiestnime do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie a pomúčenými rukami jemne vytvarujeme tvar bochníka.

Misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 50 minút, alebo kým chlieb nie je na povrchu chrumkavý. Necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

foto: mixedgreensblog